S go home-byråkrati hotar svensk välfärd

Replik från Luf om arbetskraftsinvandringen till Socialdemokraterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Arbetskraftsinvandring behövs för att avhjälpa kompetensbrist, öka näringslivets konkurrenskraft och kompensera för att varannan kommun i Sverige står inför en negativ befolkningstillväxt. Det är snarare nödvändigt med ytterligare liberaliseringar, skriver Romina Pourmokthari, Lovisa Lanryd och Simona MohamssonLiberala Ungdomsförbundet.
Arbetskraftsinvandring behövs för att avhjälpa kompetensbrist, öka näringslivets konkurrenskraft och kompensera för att varannan kommun i Sverige står inför en negativ befolkningstillväxt. Det är snarare nödvändigt med ytterligare liberaliseringar, skriver Romina Pourmokthari, Lovisa Lanryd och Simona MohamssonLiberala Ungdomsförbundet.

DEBATT. Socialdemokraterna vill stoppa invandrare som kommer hit för att jobba och beklagar att man inte stramar åt arbetskraftsinvandringen nog.

Svenska jobb ska gå till svenskar, och tillsammans med LO försöker de ge bilden av att de genomförda reformerna av Alliansen och Miljöpartiet under 2008 har öppnat gränserna för okontrollerad och okvalificerad arbetskraft.

Företag söker nästan alltid sin arbetskraft i närområdet. Att rekrytera från tredje land är byråkratiskt och tidskrävande. Om vi ytterligare begränsar arbetskraftsinvandring blir konsekvensen att många svenska företag inte kan leverera varor, tjänster, eller jobb som tidigare.

Arbetskraftsinvandring sker för att svenska företag inte kan fylla lediga tjänster med svenska arbetssökande. Faktum är att redan i dag ges svenskar företräde till jobben. Ett arbete måste under tio dagar vara utannonserat på Arbetsförmedlingens platsbanken innan arbetsgivaren kan gå vidare och söka arbetskraft utanför Europas gränser.

Tar arbetskraftsinvandrare jobben från de som bor i Sverige? 74 procent av arbetskraftsinvandringen sker till yrken där det enligt Arbetsförmedlingen är liten eller mycket liten konkurrens om jobben.

Endast tre procent av arbetstillstånden beviljades till yrken där det råder stor eller mycket stor konkurrens om jobben, där det alltså finns arbetslösa svenskar som söker jobb. Det motsäger socialdemokraternas tes att jobben skulle kunna fyllas av svenska arbetslösa.

Arbetskraftsinvandring behövs för att avhjälpa kompetensbrist, öka näringslivets konkurrenskraft och kompensera för att varannan kommun i Sverige står inför en negativ befolkningstillväxt.

Det är snarare nödvändigt med ytterligare liberaliseringar. Hindren måste bort för de som söker sig till Sverige för att arbeta. Sverige har inte råd att skydda vissa branscher eller företag. Vi har inte råd att ha en retorik där man framställer arbetskraftsinvandrare som ett hot, istället för ett nödvändigt inslag i vår välfärd.


Romina Pourmokthari, förbundsordförande, Liberala Ungdomsförbundet
Lovisa Lanryd, arbetsmarknad- och bostadspolitisk talesperson, Liberala Ungdomsförbundet
Simona Mohamsson, tidigare migrationspolitisk talesperson LUF och liberal debattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE