Mångfalden är Malmös styrka – inte svaghet

SSU Malmö: Vi är inte kommunen som inför tiggeriförbud eller andra rasistiska förslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Malmö är en färgstark stad där 186 nationaliteter möts och lever tillsammans och där mångfalden inte ses som en svaghet utan som en styrka, skriver Leith Al-Bayati, SSU Malmö.
Malmö är en färgstark stad där 186 nationaliteter möts och lever tillsammans och där mångfalden inte ses som en svaghet utan som en styrka, skriver Leith Al-Bayati, SSU Malmö.

DEBATT. Politiker på den högra änden av skalan väljer ofta att ge bilden av att invandring och den politiska vänstern har transformerat Malmö till en krigszon och en stad laddad med hat. De använder oftast falska eller vinklade påståenden och fördomar för att skapa rädsla eller ilska.

Malmö används för att understryka de politiska slagträn som förespråkas till att mörbulta mångkultur och solidarisk migrationspolitik.

Malmö är en färgstark stad där 186 nationaliteter möts och lever tillsammans och där mångfalden inte ses som en svaghet utan som en styrka. Staden som växer snabbare än någon annan storstad i Sverige, där befolkningen väntas nå en halv miljon innan år 2050.

Dock hyllas Malmö sällan för sitt stora potential och utveckling. I stället lägger man fokus på kriminaliteten och fallen av misslyckad integration.

I Malmö finns så mycket bra som förtjänar en plats i rampljuset, men som får alldeles för lite medieutrymme. Exempelvis har Malmös brott minskat varje år sedan 2009. Vi kan även se hur dödsskjutningar under 2019 har minskat drastiskt.

Vi ser hur skolresultaten ständigt förbättras även på våra mest utsatta skolor och antalet personer med försörjningsstöd minskar. Socialdemokraterna har under en lång tid satsat på en infrastruktur som knyter ihop staden och bryter segregationen.

Jag är positivt inställd till politiken som Socialdemokraterna bedriver i Malmö. Vi är inte kommunen som inför tiggeriförbud, slöjförbud eller andra rasistiska och främlingsfientliga förslag.

Vi är staden som inför anonyma jobbansökningar och gratis buss för äldre. Vi satsar på reformer som ska bryta segregationen och förbättra allas levnadsvillkor.

Malmö är inte en felfri stad, vi har ännu utmaningar som kräver reformer. Vi ska inte försköna den strukturella diskriminering som sker i vår stad, där alldeles för många aktivt exkluderas på grund av sin hudfärg, etnicitet eller religionsuppfattning.

Vi ska inte glömma eller förneka den organiserade brottsligheten som i dag tar allt för många unga liv på våra gator. För en fortsatt utveckling måste vi erkänna våra strukturella problem och ta itu med de från roten.

Men Malmö utvecklas varje dag och vi kämpar för att bekämpa orättvisorna. Det är dags för dem på högerkanten att sluta svartmåla Malmö till deras fördel.

Malmö är så mycket mer än brottslighet. Malmö är beviset på att förbättring kan ske med de rätta reformerna och utan att begränsa invandringen eller slå ner mångkulturen. Vår utveckling och vår kamp får aldrig underskattas – den ska i stället lyftas upp. Jag är stolt över vårt Malmö.

Leith Al-Bayati, ledamot SSU Malmö


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE