Debatt

V, ert förslag skulle göda kriminella gäng

Piratpartiet i replik om narkotikapolitiken till Vänsterpartiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att avkriminalisera bruket av droger minskar inte den illegala marknaden, utan kommer tvärtom skapa större anledning för gängen att vilja utöka sina områden, skriver Magnus Andersson, partiledare för Piratpartiet.
Att avkriminalisera bruket av droger minskar inte den illegala marknaden, utan kommer tvärtom skapa större anledning för gängen att vilja utöka sina områden, skriver Magnus Andersson, partiledare för Piratpartiet.

DEBATT

REPLIK. Vänsterpartiet har gått ut med att de har lösningen på hur vi ska motverka gängkriminaliteten i Sverige – genom att avkriminalisera bruk av narkotika. De lyckas fortfarande inte se elefanten i rummet.

Deras förslag skulle definitivt hjälpa många brukare och 36 miljoner till missbruksvården skulle vara ett uppskattat tillskott, så vi välkomnar deras förslag.

Att avkriminalisera bruket av droger minskar dock inte den illegala marknaden, utan kommer tvärtom skapa större anledning för gängen att vilja utöka sina områden.

Skribenterna från V har rätt i att drogförsäljningen är en hörnsten för den organiserade brottsligheten. Enligt polisen finansierar försäljningen av cannabis runt hälften av gängens verksamhet. Det skapar den ekonomiska styrka som behövs för att rekrytera de unga springpojkar som vänsterpartisterna oroar sig för. Den är också grunden för deras tillgång till vapen.

Att strypa dessa inkomster är en nyckel i att bekämpa gängen. Vi behöver angripa vad de slåss om, nämligen drogmarknaden – vanligtvis cannabis. Polisiära punktinsatser kan på kort sikt dämpa effekterna av att gängen äger hela marknaden, men insatserna kommer inte åt fundamentet för deras inkomster.

Piratpartiet vill slå mot gängen från två håll samtidigt. Vi vill angripa den organiserade brottslighetens plånbok genom att legalisera och reglera cannabis, så att vuxna kan köpa det på ett lagligt, kontrollerat vis. De frigjorda polisresurserna vill vi använda till att begränsa gängens möjligheter att rekrytera och agera. Bland annat genom större polisiär närvaro i utsatta områden.

Vi kan inte göra Sverige till ett drogfritt samhälle. Vad vi däremot kan göra är att minimera drogernas skador på samhälle och individ genom en pragmatisk, medmänsklig drogpolitik. Om vi vill vända trenden gällande gängkriminalitet och drogrelaterade dödsfall är vår politik den bästa vägen framåt.


Magnus Andersson, partiledare för Piratpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Piratpartiet

LÄS VIDARE

DEBATT Vi i Vänsterpartiet kan lösa gängvåldet

ÄMNEN I ARTIKELN

Piratpartiet

Narkotika

Cannabis

Vänsterpartiet

Narkotikapolitik

Narkotikabrott

Politik