Debatt

Åkesson, du lämnar glesbygden i sticket

Landsbygdsministern: Konsekvenserna av er politik är ödesdigra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag har läst Sverigedemokraternas budgetmotion. Det är dyster läsning för oss som vill stärka välfärden, rusta kommunerna och bygga ett starkare samhälle, skriver Jennie Nilsson.

Foto: TT, KRISTIAN POHL

DEBATT

DEBATT. Jimmie Åkesson talar sig varm om landsbygden. Samtidigt hade SD:s politik lett till att människor som bor där skulle lämnas åt sitt eget öde – utan att staten tar sitt ansvar.

Det sägs att om man vill veta hur någon prioriterar ska man granska deras budget. Jag har läst Sverigedemokraternas budgetmotion. Det är dyster läsning för oss som vill stärka välfärden, rusta kommunerna och bygga ett starkare samhälle.

Skulle SD komma till makten vill de skära ner nära 10 miljarder på arbetsmarknadsområdet. En redan hårt pressad Arbetsförmedling ska bantas med ytterligare en miljard. Etableringsersättningen ska helt tas bort och den aktiva arbetsmarknadspolitiken ska halveras. Så ser det ut om Jimmie Åkesson får bestämma.

Konsekvenserna är ödesdigra.

Landsbygden och glesbygden lämnas i sticket. De som står längst från arbetsmarknaden får en ännu längre väg till egen försörjning. Kommunerna lämnas att möta samhällets utmaningar ensamma – i en tid när vi mer än någonsin behöver rusta oss gemensamt. Det är fullkomligt ansvarslöst.

Det som utelämnas ur Sverigedemokraternas budget är vem som ska betala för deras ursäkt till arbetsmarknadspolitik. Resultatet blir att kommunerna ensamma får bära ansvaret för arbetslösa, sjukskrivna och nyanlända.

Som socialdemokrat är jag övertygad om att det är en farlig väg att gå. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för integrationen och vägen tillbaka till jobb för de som är arbetslösa och sjukskrivna.

Framförallt måste vi ge kommunerna, inte minst de på landsbygden, möjligheter att bygga välfärden starkare.

Jimmie Åkesson hävdar dessutom i tid och otid att Sverigedemokraterna lämnas utan inflytande. Detta är en myt. Senast under förra året bidrog SD till att oppositionens budget vann omröstningen i riksdagen. Detta drabbade kommunerna hårt. Utfallet måste givetvis Åkesson stå till svars för. Det duger inte att smita från ansvar.

I stället för en illa genomtänkt politik behöver vi rejäla satsningar på Sveriges kommuner, en fortsatt upprustning av välfärden och bättre villkor för vanligt folk. Jag är stolt över att ingå i en regering som kommer att prioritera det.

Samtidigt är jag starkt övertygad om att vi behöver göra mycket mer för att kunna möta de samhällsproblem vi står inför. Välfärden landsbygdssäkras inte över en natt.

Regeringen har sedan den tillträdde bland annat förstärkt resurserna till kommuner och regioner med 20 välfärdsmiljarder. Vi kommer också att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att säkerställa sin lokala närvaro. Från 1 januari träder också ett utjämningssystem i kraft som fördelar mer resurser till kommunerna och regionerna i glesbygden.

Listan kan göras lång – men det här är satsningar som har effekt på riktigt. Vi är tydliga med att alla andra utgiftsökningar i kommande statsbudgetar ska prövas mot mer resurser till välfärden och trygghet i landet.

Så tar vi socialdemokrater ansvar för hela Sveriges utveckling.


Jennie Nilsson, landsbygdsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

När Sverige sviker

LÄS VIDARE

DEBATT. Lyft blicken från era 73-punkter

ÄMNEN I ARTIKELN

När Sverige sviker

Jennie Nilsson

Socialdemokraterna

Välfärd

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna

Regeringen