Vi har inte påverkat någon att flytta till er

Svar från Täby kommun om de nyanlända som hamnade i Linköping

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att personer som varit anvisade till Täby bosatt sig i Linköping beror på att det finns lediga lägenheter i Linköpings kommun. Täby har inte påverkat personer att söka sig just dit. Replik från Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Täby.
Att personer som varit anvisade till Täby bosatt sig i Linköping beror på att det finns lediga lägenheter i Linköpings kommun. Täby har inte påverkat personer att söka sig just dit. Replik från Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Täby.

REPLIK. En grundläggande frihet är att vi alla har möjlighet att bosätta oss var vi vill och varken stat eller kommun ska hindra en sådan rörlighet. Det är endast i diktaturer som den fria rörligheten är begränsad. Det gäller alla som vistas i Sverige, även kvotflyktingar.

När det gäller varför personer som varit anvisade till Täby bosatt sig i Linköping är svaret att det finns lediga lägenheter i Linköpings kommun.

Nyanlända måste sätta sig in i många saker för att komma in i det svenska samhället och förstå vår byråkrati.

Täby har inte påverkat personer att söka sig just till Linköping. Personer som inte kan svenska har sökt hjälp hos vår boendekonsulent vars uppdrag i enlighet med bosättningslagen går ut på att ge hjälp till självhjälp i sökandet efter bostad.

Nyanlända från flera andra kommuner söker sig också till Linköping.

Debattörerna skriver att ”nyligen föll flera domar i Förvaltningsrätten”. Detta stämmer inte. Täby kommun har inte varit part i eller kallade till några domstolsprocesser kring frågan.

Vad jag vet finns det två domar i sammanhanget där privatpersoner varit i process mot Linköpings kommun. Den ena avslogs av Förvaltningsrätten och i den andra fick Linköping själva tillbaka ärendet för ny handläggning.

I grunden är migrationsfrågan ett statligt ansvar. Trots det för staten över fler och fler uppgifter på kommunerna.

Socialdemokraterna i Linköping borde rikta sin ilska mot den egna regeringen om de vill att kommunerna ska ta ett större ansvar än de två år som gäller i dag. Täby tar sitt ansvar under de två år som bosättningslagen gäller och under den tiden gör vi allt för att de nyanlända ska få de kunskaper som krävs för ett liv på egna ben i Sverige.


Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande Täby kommun (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE