Debatt

Våra krav kring vargen har stöd i forskningen

Slutreplik från Svenska jägareförbundet om att minska vargstammen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att påskina att Rovdjursföreningen – i sin litenhet – är bättre lämpad att ge uttryck för vad svenska folket tycker blir enbart absurt. För det finns en viktig skillnad. Jägareförbundets åsikter och krav har stöd av forskning och ett beslut i riksdagen. Slutreplik från Peter Eriksson.
Att påskina att Rovdjursföreningen – i sin litenhet – är bättre lämpad att ge uttryck för vad svenska folket tycker blir enbart absurt. För det finns en viktig skillnad. Jägareförbundets åsikter och krav har stöd av forskning och ett beslut i riksdagen. Slutreplik från Peter Eriksson.

DEBATT

SLUTREPLIK. Svenska rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrbrant tycker i en replik på min debattartikel att Svenska jägareförbundet är en liten förening som inte ska ge uttryck för vad svenska folket tycker.

Rovdjursföreningen har bara något tusental medlemmar vilket kan jämföras med 157 000 för Svenska jägareförbundet.

Att påskina att Rovdjursföreningen – i sin litenhet – är bättre lämpad för detta blir enbart absurt. För det finns en viktig skillnad. Förbundets åsikter och krav har stöd av forskning och ett beslut i riksdagen.

Tyvärr försöker alltid Rovdjursföreningen göra all debatt om vargen till en existensfråga.

Min debattartikel handlade inte om Sverige ska hysa en vargstam. Den rörde de problem som allt fler människor upplever, samt att jag riktade kritik mot att myndigheterna inte genomför det som riksdagen beslutat.

För att få stöd för sin argumentation använder Orrbrant en lösryckt uppgift från SLU:s och Umeå universitets rapport ”En attitydundersökning om stora rovdjur och rovdjursförvaltning”.

Det intressanta i denna forskningsrapport är inte att svenska folket accepterar att det finns varg, utan hur acceptansen har förändrats över tid.

Mest intressant är siffrorna hur det ser ut i de län där vargen finns. Trenden är nämligen den att acceptansen minskar ju närmare man bor rovdjuret. I några län ligger den bara runt 50 procent.

Det finns heller inget stöd för att människorna någonsin kommer att vänja sig vid att bo nära vargar, vilket många rovdjursförespråkare hoppas på.

Samma attitydundersökning slår också fast att det finns folkligt stöd för att hålla vargstammen mellan 170 och 270 vargar. Så det är ganska tydligt vem som företräder svenska folkets åsikter och vem som står bara tycker saker.

När forskningen så tydligt visar på utmaningarna som landet står inför är Rovdjursföreningens enda lösning att öka stammen ytterligare.

Jag hade hoppats på mer seriositet, verklighetsförankring och samhällsansvar från en förening som vill bli tagen på allvar. Tyvärr balanserar föreningen allt närmare fanatismens avgrund.


Peter Eriksson, förbundsordförande Svenska jägareförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Djur & natur

LÄS VIDARE

DEBATT Minska vargstammen oavsett vad EU tycker

ÄMNEN I ARTIKELN

Djur & natur

Vargar

Jakt