Debatt

Hybris och högmod fel väg att gå, Swedbank

Slutreplik från Torgny Jönsson om bankens arbete mot penningtvätt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Swedbanks dagar med ”business as usual” torde och borde vara hårt räknade, skriver Torgny Jönsson.
Swedbanks dagar med ”business as usual” torde och borde vara hårt räknade, skriver Torgny Jönsson.

DEBATT

SLUTREPLIK. I kraft av sin storhet som samhällsbärande bank förefaller Swedbank tro att man fritt kan agera efter eget gottfinnande.

Å ena sidan som ett profitstyrt rovdjur i Baltikum medan man i Sverige framställer sig som en lagreglerad och myndighetsstyrd verksamhet.

Swedbanks replik väcker berättigade frågor och genomsyras av den hybris som följer av ett ohälsosamt högmod. Av svaret framgår att i väntan på resultatet av interna och externa utredningar är det ”business as usual” som gäller.

Det vill säga full fart på de baltiska tvättomaterna medan svenska kunder snart tvingas skaffa sig högskolebehörighet i bokföring för att få ha kvar sina konton i banken.

Mot bakgrund av att ett enda penndrag hos de amerikanska myndigheter som man lämnat osanna uppgifter till kan sänka Swedbank vore det passande med en lågmäld och ödmjuk hållning. Särskilt då vanskötseln av banken kan skapa en avgrundsdjup recession som för tankarna till den stora 20-tals depressionen.

Swedbank har genom sitt agerande i Baltikum visat att man inte besitter kunskap nog och saknar vilja att utreda penningtvättsbrott. Jakten på svenska småkunder är ingenting annat än ett medvetet handlande för att ostört fortsätta med den lönsamma miljardrullningen utomlands.

När man pressar svenska kunder på uppriktiga svar så tycks man bortse att bankens främsta företrädare blåljugit om just penningtvätt vid sina svar till amerikanska myndigheter. Swedbank har förlorat all trovärdighet i påståendet om att man är en lagreglerad och myndighetsstyrd verksamhet. Däremot behöver ingen ifrågasätta bankens kompetens som en av världens främsta profitstyrda tvättinrättningar.

Jag förstår den berättigade oron bland landets fristående sparbanker och vad Sparbanken Skånes vd nyligen skrev i ett massutskick till oroade kunder: ”Sparbanken Skåne är inte Swedbank”.  

Swedbanks dagar med ”business as usual” torde och borde vara hårt räknade. Inte ens de fristående Sparbankerna vill associeras med Swedwash.


Torgny Jönsson, debattör kring frågor om rättssäkerhet. Har kallats ”Maffians bankir” i medierna och avtjänat två längre fängelsestraff. i oktober 2018 frigavs han efter att ha suttit häktad i 19 månader.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Swedbank i penningtvättsskandal

LÄS VIDARE

DEBATT. Häxjakt på småkunder räddar inte Swedbank

ÄMNEN I ARTIKELN

Swedbank i penningtvättsskandal

Swedbank

Penningtvätt

Baltikum