Debatt

Föräldraförsäkringen bidrar till samhället

Replik från TCO om bemanningen i välfärden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ett alternativt och bättre räkneexempel vore att räkna på hur många fler kvinnor som skulle kunna gå till jobbet om män tog halva föräldraledigheten, skriver Åsa Forsell.
Ett alternativt och bättre räkneexempel vore att räkna på hur många fler kvinnor som skulle kunna gå till jobbet om män tog halva föräldraledigheten, skriver Åsa Forsell.

DEBATT

REPLIK. Dovstad och Steijer vill se en förkortad föräldraförsäkring och är kritiska till familjeveckan som ska införas. De ser föräldraförsäkringen som en belastning på statsbudgeten som leder till negativa effekter för kvinnor.

Dock verkar de glömma bort att föräldraförsäkringen spelar en viktig roll för samhället i stort då den bidrar till ett högre barnafödande och hög sysselsättningsgrad bland kvinnor, viktiga förutsättningar för ekonomisk tillväxt.

Debattörerna hänvisar till enkla beräkningar som visar att förkortad föräldraförsäkring skulle ge ”stora personaltillskott” inom kvinnodominerade yrken i offentlig sektor, som sjuksköterskor, lärare och undersköterskor.

Ett alternativt och bättre räkneexempel vore att räkna på hur många fler (kvinnor) som skulle kunna gå till jobbet om män tog halva föräldraledigheten. Även då skulle vi se ”stora personaltillskott” i de kvinnodominerade yrkesgrupperna inom offentlig sektor.

TCO håller med om att vi behöver en föräldraförsäkring som inte skapar negativa effekter för kvinnor. Det uppnår vi genom förändringar som får kvinnor och män att dela mer lika på föräldraledighet och föräldraansvar.

Familjeveckan kan fungera som stöd för föräldrar att få ihop livspusslet med arbete och barn. Men några nya dagar behövs inte.

Vi ser hellre en konstruktion där dagens 90 lägstanivådagar byts ut mot möjligheten att vara ledig med sitt barn 5 dagar om året när barnet är mellan 3 och 12 år (10 dagar om man är ensam vårdnadshavare). Vi kallar det föräldratidsdagar.


Åsa Forsell, jämställdhetspolitisk utredare TCO


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen i vården

LÄS VIDARE

DEBATT. Rädda vår välfärd med kortad föräldraledighet

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i vården

TCO

Välfärd

Arbetsmarknad

Föräldraförsäkringen

Timbro