Mer bidrag leder inte till högre utbildning

Replik från M-studenter om studiebidrag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

S-studenter väljer att fokusera på verkningslös symbolpolitik snarare än att möjliggöra för fler att kunna göra klassresor. Lösningen är inte bidrag och pristak utan avregleringar så att fler bostäder byggs, skriver debattörerna i en replik.
S-studenter väljer att fokusera på verkningslös symbolpolitik snarare än att möjliggöra för fler att kunna göra klassresor. Lösningen är inte bidrag och pristak utan avregleringar så att fler bostäder byggs, skriver debattörerna i en replik.

S-studenter väljer att fokusera på verkningslös symbolpolitik snarare än att möjliggöra för fler att kunna göra klassresor. Lösningen är inte bidrag och pristak utan avregleringar så att fler bostäder byggs.

Prissättningen för hyresrätter regleras i dag av bruksvärdesprincipen som innebär att en hyresvärd inte får ta ut vilket pris som helst. De måste förhålla sig till en mängd parametrar vilket gör att vi i Sverige har förhållandevis låga hyror jämfört med resten av världen.

Bruksvärdesprincipen har fått effekten att det har blivit olönsamt att bygga hyresrätter eftersom det är dyrt att bygga och omöjligt att själv kunna välja priset för lägenheterna. S-studenters förslag om att bara 30 procent av studiemedlet ska gå hyra skulle därmed omöjliggöra för fler hyresrätter då det inte skulle byggas några för studenter.

Vi i Moderata studenter vill till skillnad från S-studenter göra själva byggandet av studentbostäder billigare genom att kraftigt minska regelkrånglet för bostadsbyggandet.

Därtill vill vi göra studentbostäder till en egen bostadsform. På sådant vis blir det billigare att bygga studentbostäder och incitamenten till detsamma skulle öka.

Att göra som S-studenter föreslår innebär i praktiken att det skulle bli ännu mer olönsamt att bygga studentbostäder än vad det redan är i dag, för att regelkrånglet och byråkratin minskar inte bara för att ett max tak införs – det gör däremot bostäderna.

Vill S-studenter på allvar verka för att bredda rekryteringen till den högre utbildningen är det hög tid att sluta tro på bidrag som universell lösning på allt, och framförallt erkänna att pristak på hyresrätter inte leder till fler lägenheter utan enbart färre.

Greta Eulau, riksordförande Moderata studenter
Lucas Ljungberg, vice riksordförande Moderata studenter


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE