Skolan trollar inte bort segregationen, Löfven

Skolkurator i Malmö: Hur kan statsministern inte förstå detta?

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Statsministern måste inse att vissa barn inte kommer att klara skolan – vad vi än gör. De har inte fått förutsättningarna i livet för att göra det och vi måste hitta ett alternativ till kriminalitet som yrkesbana för dessa barn, skriver Sophie Johnsson.
Foto: Jenny Leyman, TT
Statsministern måste inse att vissa barn inte kommer att klara skolan – vad vi än gör. De har inte fått förutsättningarna i livet för att göra det och vi måste hitta ett alternativ till kriminalitet som yrkesbana för dessa barn, skriver Sophie Johnsson.

DEBATT

DEBATT. Det är skolan som ska se till att integrationen fungerar, anser Stefan Löfven i Aftonbladet.

”Det är för många barn som går i skolor som inte ger tillräckligt mycket”, säger han.

Hur har statsministern tänkt sig att det ska fungera när vi har så segregerade skolor?

Löfven borde komma till den kommunala skola i ett av Malmös utanförskapsområden där jag jobbar. Här finns det bara barn med invandrarbakgrund och en väldigt stor andel kommer från Mellanöstern.

När Löfven säger att alla skolor inte är tillräckligt bra uppfattar jag att han syftar på skolor som den jag jobbar i, skolor i utanförskapsområden.

På vår skola gör vi ett fantastiskt jobb. Vi tar emot många elever som kommer från krigsdrabbade länder – ibland utan sina föräldrar. En del av dem har aldrig gått i skolan och vissa har upplevt krigstrauman.

Föräldrarna kan inte svenska språket och har kanske aldrig heller gått i skolan. Många lider av psykisk ohälsa och de flesta är arbetslösa.

Löfven tror alltså på fullaste allvar att skolpersonalen är trollkarlar. Tänk dig att börja i mellanstadiet, inte kunna svenska och aldrig gått i en skola. Hur ser dina möjligheter då ut att klara skolan lika bra som någon som började i en förskoleklass och där föräldrar gått i skola och talar svenska?

Skolpersonal kan inte trolla fram missade skolår. Skolpersonal kan inte trolla fram psykiskt välmående eller trygg tillvaro i hem och områden. Så sluta jämföra oss i skolan med trollkarlar.

Det är oroväckande att inte Löfven verkar förstå detta. Läser han inte tidningen? Ser han inte på nyheterna? Nästa gång han talar om att skolan ska bli bättre måste han förklara hur. Bättre på exakt vad?

Skolinspektionen har gett skolan jag arbetar på grönt ljus på allt – det finns inget de tycker vi behöver förbättra.

Statsministern måste inse att vissa barn inte kommer att klara skolan – vad vi än gör. De har inte fått förutsättningarna i livet för att göra det och vi måste hitta ett alternativ till kriminalitet som yrkesbana för dessa barn. Hur ska jag få Stefan Löfven att förstå det?

Jag undrar också hur någon kan säga att Sverige inte varit förberett på detta våld? Hur kan någon ha missat att förbereda sig? Det är inte som allt hände på en natt.

I grund och botten är det något som växt fram av politiska beslut. För att detta inte ska upprepas rekommenderar jag att Löfven och övriga i regeringen samarbetar mer med oss som lever och bor i verkligheten. Ni borde ha lyssnat på oss, reagerat och agerat tidigare.

Det har funnits många chanser att stoppa denna våldsamma utveckling!


Sophie Johnsson, skolkurator Malmö


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE