Debatt

Hoppa av om Löfven inte levererar, Lööf

CUF: Då faller hela grunden för Januariavtalet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kan inte Löfven leverera på det han lovat oss får han försöka klamra sig kvar vid Rosenbad bäst han vill utan vår hjälp. Centerpartiet måste hålla gränsen – med eller utan Januariavtalet, skriver Ida Alterå, Förbundsordförande CUF.
Kan inte Löfven leverera på det han lovat oss får han försöka klamra sig kvar vid Rosenbad bäst han vill utan vår hjälp. Centerpartiet måste hålla gränsen – med eller utan Januariavtalet, skriver Ida Alterå, Förbundsordförande CUF.

DEBATT

DEBATT. När debatten mest handlar om spelteori i stället för sakpolitik är det viktigare än någonsin att minnas Torbjörn Fälldins bevingade ord – ”håll gränsen”. 

Om inte regeringen levererar den politik de lovat oss i Januariavtalet finns det ingen anledning för Centerpartiet att fortsätta ge stöd till en regering som inte driver vår politik. 

Reformeringen av Arbetsförmedlingen är en av de viktigaste punkterna i Januariavtalet. En arbetsförmedling som inte klarar av att förmedla arbete är inte någonting värt att försvara, och Arbetsförmedlingen förmedlar bara vart tjugonde jobb i Sverige.

Det kan inte ses som något annat än ett misslyckande, och visar med all tydlighet att staten är sämst i klassen på att förmedla jobb. 

Att privatisera en dysfunktionell statlig myndighet och samtidigt få en mer välfungerande arbetsmarknad låter ju som en drömdeal för borgerliga partier. Föga förvånande har både M och KD själva drivit på för en liknande reform såväl i Alliansen som utanför den.

Men när en socialdemokratisk regering nu skulle tvingas göra den kanske största förvaltningsreformen i svensk historia valde de att rycka i nödbromsen tillsammans med Sjöstedt och Åkesson. För en liberal och gammal Alliansvän är det inget annat än en stor besvikelse att se hur M och KD valt att genom utpressning urvattna riktigt bra borgerlig politik. 

Hade någon frågat när Januariavtalet slöts om jag kunde se ett scenario där Jonas Sjöstedt ställer sig på barrikaderna med Sverigedemokraterna för att sätta stopp för Stefan Löfvens regering hade jag definitivt sagt nej.

Att påstå att Vänsterpartiet också officiellt skulle göra gemensam sak med Moderaterna och Kristdemokraterna hade nog tidigare till och med frambringat ett skratt. Nu är vi där. 

De senaste veckornas turer kring Arbetsförmedlingen är rent politiskt spel från M och KD, som i allt väsentligt egentligen delar vår syn på reformen av myndigheten. Genom att göra gemensam sak med ytterkantspartierna V och SD har de nu lyckats urvattna och förhala en viktig liberal reform av rena principskäl.

Det är en sandlådelek som Centerpartiet inte får ge sig in i. 

Centerpartiet har gjort mer för att värna politisk stabilitet än vad någon rimligtvis kan kräva av ett parti utanför regeringen. 

Genom att ingå i Januariavtalet har vi både sett till att Sverige fick en regering utan stöd av ytterkantspartierna och förflyttat gränsen för svensk politik i en mycket mer liberal riktning. Nu måste den gränsen också hållas. 

Rent matematiskt visste alla att Sjösteds oheliga allians gemensamt hade tillräckligt många mandat för att stoppa den här regeringens politik. Frågan vi måste ställa oss om det händer igen är hur mycket vi kan acceptera innan avtalet faller. För oss är det enkelt: Januariavtalet står fast och ska genomföras i sin helhet. 

Om resten av riksdagens partier, inklusive M och KD, ser till att det inte går att driva igenom de nödvändiga liberala reformer Centerpartiet lyckades förhandla till sig för snart ett år sedan har hela grunden för Januariavtalet fallit. Då är det dags för oss att lämna budgetsamarbetet och gå i liberal opposition på riktigt. 

Svensk politik glider längre och längre ifrån värderingar och sakpolitik till förmån för spelteoretiska kalkyler. Därför är det viktigare än någonsin att Centerpartiet står fast vid den politik vi tror på. 

Kan inte Löfven leverera på det han lovat oss får han försöka klamra sig kvar vid Rosenbad bäst han vill utan vår hjälp. Centerpartiet måste hålla gränsen – med eller utan Januariavtalet. 


Ida Alterå, Förbundsordförande CUF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Januariavtalet (JA)

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi är överens om Arbetsförmedlingen

ÄMNEN I ARTIKELN

Januariavtalet (JA)

Centerpartiet

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Kristdemokraterna

Alliansen

Arbetsförmedlingen