Folket vill ha stram invandring, Löfven

Moderaterna: Regeringen struntar i svenskarnas vilja

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Jerker Ivarsson
Socialdemokraterna gick till val på att strama åt invandringen. Men den tydliga majoritet som finns för en stram invandring har S valt att vända ryggen, skriver Maria Malmer Stenergard (M).

DEBATT. Regeringen står handfallen på migrationsområdet. De dåliga politiska kompromisserna och låsningarna inom regeringen är ett hån mot både väljarna och riksdagen, när det i själva verket finns en klar majoritet för en stram invandring.

Löfvens regeringstid har präglats av låsningar, passivitet och dåliga kompromisser. Allra tydligast är det på migrationsområdet, där vallöften bryts, riksdagens vilja ignoreras och utlovade förslag förhalas eller uteblir.

Att migrationsområdet präglas av ryckighet och otydlighet är förödande för integrationen. De senaste decenniernas totala integrationsmisslyckande kräver en tydlig, stram och hållbar migrationspolitik under lång tid framöver. Annars har vi ingen verklig chans att bryta utanförskapet, där alldeles för många far illa. Unga får inte tillräckliga kunskaper, trångboddheten breder ut sig och kriminaliteten hotar sammanhållningen.

Socialdemokraterna gick till val på att strama åt invandringen. Man kan ju tycka att ett parti som får regeringsmakten borde ta tillvara det faktum att det finns en riksdagsmajoritet för de egna vallöftena.

Men den tydliga majoritet som finns för en stram invandring har Socialdemokraterna valt att vända ryggen. I regeringsställning har man i stället kompromissat med Miljöpartiet, vilket ökar invandringen till Sverige.

Exemplen på låsningar, dåliga kompromisser och nonchalans mot väljarna och riksdagen är många.

  • Utlovade utredningar uteblir. Ett exempel är den som ska komma till rätta med kompetensutvisningarna. Gång på gång utvisas människor med spetskompetens till följd av bagatellartade förseelser av arbetsgivaren. Det är djupt orättvist och hotar svensk konkurrenskraft. Riksdagen har flera gånger krävt att regeringen ska agera, men på regeringskansliet har det inte medfört någon aktivitet. Senast 2019 skulle en utredning ha tillsatts, enligt Januariavtalet. Avtalet har nu brutits även på den punkten.

  • Ett annat exempel är frågan om medicinska åldersbedömningar. ”Nu tillsätter regeringen en oberoende utredning”, kunde man läsa i SvD den 9 april förra året. Men ”nu” visade sig vara ett luddigt begrepp. I oktober sade företrädare för Miljöpartiet att förseningen berodde på att regeringen inte kunde komma överens med sig själv, men garanterade att en utredning skulle tillsättas under 2019 (SvD, 2019-10-25). Trots att vi nu skriver januari 2020 har inga direktiv till någon utredning presenterats.

  • Gymnasielagen är ett rent haveri. Socialstyrelsen har larmat om hemlöshet och utsatthet. Sveriges kommuner och regioner beskriver en lag som kortslutit sig själv. Människor utan skyddsskäl ges rätt att stanna för att utbilda sig, men ingen vet – inte ens regeringen - vilka utbildningar som faktiskt kan leda till förlängt uppehållstillstånd. Lagen borde aldrig ha fått stöd av ett parti som lovat en stramare invandring.

  • I april 2017 beslutade riksdagen att regeringen skulle återkomma med förslag för att ge Migrationsverket direktåtkomst till bland annat Skatteverkets databas, för att kunna kontrollera och stävja fusk och missbruk kopplat till arbetskraftsinvandring. Men trots att åtgärden gång på gång efterfrågats av flera myndigheter, och trots att det finns färdiga lagförslag, har Morgan Johansson fortfarande inte agerat. Moderaterna har därför anmält ministern till Konstitutionsutskottet.

All offentlig makt utgår från folket och medborgarna väljer sina företrädare till riksdagen. Det är grunden för den svenska demokratin. Riksdagens roll och beslut måste därför respekteras av regeringsföreträdare. Det är djupt oroväckande när det inte görs.

Kombinationen Socialdemokraterna och Miljöpartiet har visat sig vara skadlig och har lett till låsningar när folket skriker efter lösningar. Moderaterna är beredda att agera och samarbeta för att Sverige ska få på plats en stram, human och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Vi gör det gärna även med Socialdemokraterna.


Maria Malmer Stenergard, ordförande Socialförsäkringsutskottet, Migrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: