SD, er budget främjar inte integrationen här

Slutreplik från Starbrink till SD om vården i Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vård på lika villkor betyder inte att alla ska ha exakt samma vårdkontakter eller behandling. Det faller förstås på sin egen orimlighet. Vi har alla olika behov, och rättvis vård handlar därför om likvärdig behandling – just utifrån vars och ens behov, skriver Anna Starbrink (L) i en slutreplik till SD.
Vård på lika villkor betyder inte att alla ska ha exakt samma vårdkontakter eller behandling. Det faller förstås på sin egen orimlighet. Vi har alla olika behov, och rättvis vård handlar därför om likvärdig behandling – just utifrån vars och ens behov, skriver Anna Starbrink (L) i en slutreplik till SD.

DEBATT. Vården ska utgå från behov. För Sverigedemokraterna verkar etniskt ursprung vara viktigare. Om någon med utländsk bakgrund får mer hjälp av vården därför att behovet är större, är det enligt SD tydligen orättvist och ett ”förtäckt invandringsbidrag”.

Tydligare kan inte SD:s främlingsfientliga grund beskrivas, än med deras egna ord i budgetförslaget i Region Stockholm.

Vård på lika villkor betyder inte att alla ska ha exakt samma vårdkontakter eller behandling. Det faller förstås på sin egen orimlighet. Vi har alla olika behov, och rättvis vård handlar därför om likvärdig behandling – just utifrån vars och ens behov. Där hälsan är sämst behöver vården vara starkast.

Liberalerna vill bygga ut hembesöksprogrammen i områden där hälsan är som sämst och behovet är som störst. Vi vill att resursfördelningen i vården ska utgå från behoven som ser olika ut i olika områden, men också för olika individer.

Ersättningsmodellerna bör utformas för att möta olika vårdbehov, inte utifrån politiska agendor (som när SD på eget bevåg vill ändra faktorerna i vårdbehovsindexet CNI). Och människor som behöver få sina egna eller sina barns diagnoser och behandlingar förklarade, ska inte diskrimineras för att de inte lärt sig svenska fullt ut.

Ingen behöver övertyga oss liberaler om vikten av att lära sig svenska, men vårdmöten i ibland känsliga och kanske livsviktiga situationer är sällsynt dåliga verktyg för att tvinga fram bättre svenskkunskaper. Det är heller inte rimligt att lägga bördan för vårdmöten utan tolk på vårdpersonalen.

SD:s budgetförslag är helt enkelt oförenligt med en god och jämlik hälsa – och integration.

För övrigt konstaterar jag att Gabriel Kroon vill censurera mig och styra vem som ska få ha åsikter om Liberalernas vägval. Den linje jag för fram är dock fastslagen av såväl 2017 års landsmöte som partirådet i januari i år. Och Liberalerna är ett parti där alla har rätt att föra fram sin åsikt – det kanske känns otryggt och ovant för en SD-ledare. För mig är det en frihet att värna.


Anna Starbrink, hälso- och sjukvårds- och kulturregionråd, gruppledare Liberalerna Region Stockholm, partistyrelseledamot (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE