Debatt

Ni agerar knähundar åt oljebolagen, KDU

Slutreplik från SSU om Preemraff

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Forskarna är övertydliga med att växthusutsläppen är för höga. Fossila bränslen hör inte till framtiden. SSU kommer alltid prioritera ungas rätt till en dräglig framtid. Slutreplik från SSU.
Forskarna är övertydliga med att växthusutsläppen är för höga. Fossila bränslen hör inte till framtiden. SSU kommer alltid prioritera ungas rätt till en dräglig framtid. Slutreplik från SSU.

DEBATT

SLUTREPLIK. Världens samlade forskarkår är övertydlig: våra växthusutsläpp är fortfarande alldeles för höga och vi rusar mot ett domedagsscenario inom vår livstid.

Konsekvenserna om vi inte lyckas hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader är så horribla att vi helst undviker att tänka på det.

Ska vi lyckas med 1,5 gradersmålet står inte alternativen mellan Preemraffs ”miljövänliga” olja eller utländsk olja. Båda är dåliga. Sverige och världen måste ställa om till energikällor fria från fossila bränslen. Vi måste bli ett fossilfritt samhälle redan 2030 och vara koldioxidneutrala innan 2035.

Det finns inte plats för fler raffinaderier varken i Sverige eller i utlandet. Framtidens arbetstillfällen ska inte skapas i oljesektorn, de ska växa inom de gröna näringarna, såväl i Bohuslän som i Sverige i stort. Därför vill SSU se en svensk Green New Deal med offentliga investeringar i forskning, förnyelsebar energi, grön infrastruktur och energieffektiva bostäder. Endast en rättvis och investeringsdriven klimatpolitik kan långsiktigt säkra jobb i hela Sverige samtidigt som vi ställer om till fossilfrihet på riktigt.

KDU har missförstått innebörden av en jämlik klimatpolitik när de anklagar SSU för klimatnationalism.

För hur ska Sverige kunna kräva att andra länder upphör med sina utsläpp om vi själva samtidigt bygger ut vår oljeproduktion för att vinna över jobb från deras oljeindustri? Vi skulle sakna all form av trovärdighet och inget land skulle lyssna på oss. Sverige är ett litet land i världen och står för en bråkdel av världens utsläpp, därför är det klokt att vår strategi är att bli världens första fossilfria välfärdsnation för att kunna statuera exempel för andra.

Vår bästa påverkansmöjlighet globalt är att visa vad som är möjligt. Vi ska visa att det går att kombinera jobb och ekonomisk utveckling med en grön och rättvis omställning. Endast då kan Sverige med trovärdighet ställa krav på andra länder och samtidigt exportera den gröna teknik vi utvecklar.

Det är beklagligt att KDU slår dövörat till när världens forskarkår skriker sig hesa för att få beslutsfattare att förstå att fossila bränslen inte hör framtiden till. Till skillnad från KDU som agerar knähund åt de stora oljebolagen, kommer SSU alltid sätta ungas rätt till en dräglig framtid i främsta rummet.


Philip Botström, förbundsordförande SSU
Isak Öhrlund, förbundsstyrelseledamot SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimathotet

LÄS VIDARE

DEBATT Vansinne att offra vår framtid för Preem-jobb

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimathotet

Fossila bränslen

KDU, Kristdemokratiska ungdomsförbundet

SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Klimat & miljö