C, er flygpolitik är en ansvarslös chansning

Slutreplik från Miljöpartiet om utbygganden av Arlanda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi ser redan värmerekord i Sibirien, trots detta vill Centerpartiet fördubbla Arlandas kapacitet. Nu krävs verkliga lösningar och inte önsketänkande eller hopp om en teknik som inte finns, skriver debattörerna.
Vi ser redan värmerekord i Sibirien, trots detta vill Centerpartiet fördubbla Arlandas kapacitet. Nu krävs verkliga lösningar och inte önsketänkande eller hopp om en teknik som inte finns, skriver debattörerna.

SLUTREPLIK. I nordliga Sibirien ser vi nu värmerekord som saknar motstycke. De snabba förändringarna i jordens klimat är djupt skrämmande.

Politikers uppgift kan i en sådan situation inte vara att hoppas på det bästa, utan att göra allt vi kan för att bromsa utvecklingen.

Centerpartiet vill trots det fördubbla Arlandas kapacitet, med den fromma förhoppningen att tekniken kommer lösa alla problem någon gång i framtiden.

Det är häpnadsväckande och Centerpartiet bemöter inte ett enda sakargument om teknikens begränsningar.

De vill inte låtsas om att biobränslen inte räcker till ens för dagens flygande eller att elflyget har decennier kvar innan man kan flyga kortare turer med passagerare. Centerpartiets flygpolitik är en ansvarslös chansning på teknik som inte finns och som döms ut av forskningen.

Centerpartiet använder inte samma inställning till andra kriser och problem. De ber inte läkarna gå hem från sjukhusen, eftersom vi snart kan ha bättre behandlingsmetoder.

De vill inte avskeda poliser med hänvisning till att robotar kanske sköter deras arbete i framtiden. På samma sätt bör Centerpartiet även agera i klimatkrisen – använda de verktyg vi har just nu och inte de vi hoppas ha någon gång i framtiden.

Inget parti har uppvisar en större skillnad mellan vad man faktiskt tycker och hur man marknadsför sin politik. Centerpartiet beskriver sig som en medmänsklig röst men verkar i praktiken villiga att gå med på de flesta av Moderaterna och Sverigedemokraternas förslag för att försvåra för människor på flykt.

Centerpartiet vill gärna framställa sig som ett grönt parti samtidigt som man kämpar för ökat flygande, ny fossilgas, att sälja Sveriges utsläppsrätter och mer skogsskövling.

Rekordvärmen i nordliga Sibirien är inte en tillfällig värmebölja. Den har nu pågått i fyra månader.

Nu krävs verkliga lösningar, inte önsketänkande eller att förneka problemen. Vi måste helt enkelt börja göra det som krävs.


Jakop Dalunde, Europaparlamentariker (MP)
Pär Holmgren, Europaparlamentariker (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE