Nu är det dags att införa en köttskatt

PETA: Svenskars vana att äta enorma mängder kött är oförsvarbar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En beskattning av kött skulle minska efterfrågan på hamburgare och kött, vilket skulle betyda färre djur som föds upp inom den här smutsiga och hemska industrin. Vore inte det bra? Skriver debattören.

Foto: GETTY
DEBATT

DEBATT. Konsumenter betalar redan skatt på cigaretter, alkohol och bensin på grund av dessa produkters dåliga inverkan på mänsklig hälsa och miljön. Att äta kött och animaliska produkter är en annan ohälsosam vana som också är en ledande orsak till klimatförändringen. Trots detta så har kött lyckats slinka igenom och är ännu inte punktbeskattat.

Det är både orättvist och miljöskadligt. Men det finns goda nyheter på horisonten: politiker i Tyskland debatterar just nu om huruvida en skatt på kött ska införas. Är det inte dags för Sverige att göra samma sak?

En studie gjord 2016 på Oxford University påvisar att en skatt på 40 procent på nötkött, 20 procent på mejeriprodukter och 8,5 procent på kycklingkött skulle minska växthusutsläppen rejält, samtidigt som det skulle rädda en halv miljon liv per år genom en minskning av kostrelaterade sjukdomar.

En prisökning på kött skulle minska konsumtionen och därmed reducera associerade miljöskador och hälsoproblem. Författaren av studien förutspår att att en skatt skulle göra skillnad: "Om du måste betala 40 procent mer för köttbiten så skulle du kanske välja att äta det en gång i veckan i stället för två".

Chatham House, en av Storbritanniens ledande tankesmedjor, har sagt att en köttskatt skulle vara ett av de mest effektiva sätten att reducera köttkonsumtionen och att det även skulle innebära en förbättring av folkhälsan. Detta eftersom pengarna skulle kunna användas till att subventionera hälsosamma och miljövänliga alternativ, som till exempel frukt, grönsaker och tofu.

Om politikerna skulle införa en liten punktskatt på varje kilo av kött (och även mejeriprodukter och ägg), så skulle det ge folk ytterligare en anledning att prova vegansk mat och därmed bespara oräkneliga djur en fruktansvärd upplevelse i slakteriet. Och en del av intäkterna skulle kunna användas till att bekosta viktig utbildning, hälsoprogram eller insatser för att informera människor om vilken miljöpåverkan en animalisk kost medför – en vinst för båda sidor.

Lägg till detta den positiva inverkan som en köttskatt skulle ha på allt lidande som djur inom matindustrin går igenom i dag. Svenskars nuvarande – oförsvarbara – vana att äta enorma mängder hamburgare, kyckling och bacon betyder att miljoner intelligenta och känsliga varelser föds upp och hålls i mörka, smutsiga burar eller lagerlokaler.

Många får aldrig ens se dagsljus eller andas frisk luft förrän den dag då de lastas på en transportbil för att slaktas.

Varenda ögonvittnesundersökning – och det är för många för att ens räkna alla – som PETA och andra djurrättsorganisationer genomfört visar utbredd misshandel och ofattbart lidande i slakterier och på industriella bondgårdar. Varenda en. För när det kommer till att föda upp och slakta djur på industriell skala så försvinner all respekt, omtanke och anständighet.

En beskattning av kött skulle minska efterfrågan på hamburgare och kött, vilket skulle betyda färre djur som föds upp inom den här smutsiga och hemska industrin. Vore inte det bra?

Men de som vill äta humant, hälsosamt och miljövänligt i dag behöver inte vänta på att regeringen ska införa en punktskatt – de kan hjälpa miljön, sin egen hälsa och djuren redan nu genom att välja något av alla de goda veganska alternativ som finns på marknaden.

Elisa Allen, direktör PETA Storbritannien


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

Mat och klimat

Klimatförändringar

Peta

Klimathotet

Veganism