Debatt

M, vad har ni gjort för skärpt lagstiftning?

Replik från Fredrik Lundh Sammeli (S) om straffet för våldtäkt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Johan Forssell (M) påstår att Socialdemokraterna är ”ointresserade” av att göra något åt sexualbrotten. Det är lögn, skriver Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för riksdagens justitieutskott (S).
Johan Forssell (M) påstår att Socialdemokraterna är ”ointresserade” av att göra något åt sexualbrotten. Det är lögn, skriver Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för riksdagens justitieutskott (S).

DEBATT

REPLIK. Moderaterna pratar gärna om hårda tag mot brottsligheten. Problemet är att det nästan bara är prat.

Socialdemokraterna har fått betydligt mer gjort än Moderaterna vad gäller att skärpa lagstiftningen för exempelvis sexualbrott.

Den S-ledda regeringen införde under förra mandatperioden en reformerad sexualbrottslagstiftning som innebär en skärpt syn på sexualbrott.

Bland annat infördes ett oaktsamhetsbrott och den samtyckeslagstiftning som lett till flera fängelsedomar, samtidigt som straffen för både grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjdes. Dessutom vidgades våldtäktslagstiftningen till att även innefatta sexköp av person som utsatts för människohandel.

Detta har gjort Sveriges nuvarande sexualbrottslagstiftning till den strängaste vi någonsin haft.

Det innebär inte att vi är nöjda med situationen. Justitieminister Morgan Johansson har sagt att han inom kort ska påbörja arbetet med att se över straffskalorna för sexualbrotten.

Johan Forssell (M) påstår att Socialdemokraterna är ”ointresserade” av att göra något åt sexualbrotten. Det är lögn.

Regeringen har under de senaste åren lämnat en mängd lagförslag till riksdagen. Vi har också ett stort antal nya lagstiftningsprocesser på gång på som syftar till att göra Sverige tryggare.

Som Moderaternas rättspolitiska talesperson vet Forssell naturligtvis om detta. Ändå låtsas han som om ingenting händer.

Moderaterna pratar gärna om brottsbekämpning, men det räcker inte att bara prata. Mellan 2014 och 2018 uträttade den S-ledda regeringen betydligt mer, vad gäller strängare straff i allmänhet och skärpt sexualbrottslagstiftning i synnerhet, än vad den senaste M-regeringen gjorde under sina åtta år vid makten.

För Socialdemokraterna är handling viktigare än prat.

Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för riksdagens justitieutskott (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Johan Forssell

LÄS VIDARE

DEBATT Varför höjer ni inte straffet för våldtäkt?

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Forssell

Morgan Johansson

Socialdemokraterna

Moderaterna

Fredrik Lundh Sammeli

Sexualbrott

Våldtäkt