Debatt

Låt inte corona ta död på idrottsföreningarna

Debattörerna: Vi vädjar till företagen att fortsätta sponsra idrottsrörelsen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi vill rikta en vädjan till de företag som nu ser över möjliga besparingsåtgärder att tillsammans med era lokala idrottsföreningar fundera över hur ni kan fortsätta stötta dem även i dessa svåra tider, skriver Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam och Obos.
Vi vill rikta en vädjan till de företag som nu ser över möjliga besparingsåtgärder att tillsammans med era lokala idrottsföreningar fundera över hur ni kan fortsätta stötta dem även i dessa svåra tider, skriver Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam och Obos.

DEBATT

DEBATT. Nu är idrottens sponsorer och fullföljande av sponsoravtal viktigare än någonsin. Idrottsrörelsen bidrar med stor samhällsnytta som riskerar att gå förlorad om landets föreningar inte överlever coronakrisen.

Restriktionerna för att sakta ned spridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 är både nödvändiga och väl balanserade. Det är av absoluta vikt att folkhälsan värnas.

Samtidigt slår restriktionerna oundvikligt mot flera delar av samhället, inte minst blir många idrottsföreningar hårt drabbade av att evenemang stoppas eller skjuts upp.

De ekonomiska effekterna riskerar att bli långvariga, och kan orsaka problem inte bara för idrotten utan även för samhället i stort.

Idrotten bidrar varje år till att minska utanförskapet och kriminaliteten i samhället. Svensk Elitfotbolls rapport ”Fotbollsplanen mitt i byn” som släpptes i februari visar att varje ung människa som inte misslyckas i skolan och hamnar i utanförskap innebär en samhällsvinst på 10 miljoner kronor eller mer.

Varje ung man som inte värvas och blir gängkriminell är en samhällsvinst på 23 miljoner kronor.

När flera säsongsstarter nu skjuts fram, innebär det att budgeterade publikintäkter uteblir under flera månader samtidigt som föreningarnas lönekostnader och andra fasta kostnader för verksamheten består.

Därför är det viktigt att regeringen har öronmärkt en miljard i akut stöd till idrott och kulturen, som kompensation för intäktsbortfall när evenemang ställs in.

För många mindre föreningar, är dock sponsorpengar det mest avgörande för att hålla verksamheten på fötter.

Svensk Elitfotboll och Elitfotboll dam har tidigarelagt utbetalning av sponsorpengar till elitklubbarna i Allsvenskan, Obos Damallsvenskan, Superettan och Elitettan. Det kan vi göra för att våra sponsorer har lovat att stå fast vid sina sponsoravtal även i dessa tuffare tider.

Vi vill därför rikta en vädjan till de många företag i landet som nu ser över möjliga besparingsåtgärder att tillsammans med era lokala föreningar såväl som kommuner och offentlig verksamhet fundera över hur ni kan fortsätta stötta verksamheten vidare även i dessa svåra tider.

Fokusera på att den långsiktiga samhällsnytta som alla lokala idrottsföreningar skapar varje dag inte förloras och stå fast vid ert sponsorskap så länge det är möjligt.

Även om Coronakrisen kommer att kunna hanteras så kommer den oundvikligen att få stora, negativa konsekvenser för samhället. Låt inte ett sönderfall av Sveriges idrottsföreningar bli en av dem.


Mats Enquist, generalsekreterare, Svensk elitfotboll
Tomas Hoszek, generalsekreterare Elitfotboll dam
Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef, Obos


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Stöd bönderna i krisen – handla svensk mat

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Svensk elitfotboll

Superettan

Elitettan

Fotboll