Taffligt försök att dölja usel integrationspolitik

Replik från S om Tidöpartiernas nya integrationspolitiska mål

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-19

Vi socialdemokrater har inga invändningar mot att samhället ska ha höga förväntningar på att människor försörjer sig själva. Vi har dock väldigt stora problem med att SD-regeringen slaktar jobbinsatserna till arbetslösa. Replik från Teresa Carvalho.

REPLIK. SD-regeringen slår på stora trumman om att de ändrar det integrationspolitiska målet i riktning mot att ställa högre krav.

Vi socialdemokrater har inga invändningar mot detta. Självfallet ska samhället ha höga förväntningar på att människor försörjer sig själva.

Vi har dock väldigt stora problem med att SD-regeringen slaktar jobbinsatserna till arbetslösa.

 

SD-regeringen försöker framställa det som att det först är nu som krav ska ställas på individen. Det här är trams. Det är inte fritt val att stå till arbetsmarknadens förfogande för att få bidrag. Den samhällsinformation de pratar om finns redan inom ramen för etableringsprogrammet.

Det var vi socialdemokrater som gjorde etableringsprogrammet till en skyldighet från att tidigare bara varit en rättighet. Det var också vi socialdemokrater som tog initiativ till aktivitetsplikten inom försörjningsstödet som det nu talas om. Vi ser gärna att SD-regeringen fullföljer detta.

 

Vi socialdemokrater tycker att det ska ställas höga krav. Alla som kan jobba ska jobba. Men SD-regeringen förstår inte att krav och stöd är två sidor av samma mynt.

De tror att det räcker med att jobba med kravdelen, samtidigt som de skär ner med miljardbelopp på jobbinsatserna som finns till för att människor ska kunna rusta sig för att komma i arbete. Det här är usel politik.

 

SD-regeringen har hittills tagit varje chans att svälta resurserna till arbetsmarknadsutbildning, lönestöd och arbetsförmedling. Nu i vårbudgeten ryker ytterligare nästan en halv miljard.

Den enda jobbinsats de försvarar med näbbar och klor är de helt kravlösa nystartsjobben - som alla vet är en mjölkko för fifflande och kriminella företag. Vi socialdemokrater vill genast dra åt regelverket kring dessa, men SD-regeringen vägrar.

 

Som om inte detta vore nog har SD-regeringen kastat viktiga utredningar med syfte att bryta segregationen i papperskorgen och satt kommunerna på svältdiet. Nu vill de dessutom ge rika kommuner en chans att smita undan ansvaret för nyanlända och skär ner på brottsförebyggande insatser i utsatta områden.

Vi har en regering som försvarar bankernas övervinster men säger nej till politik som bryter utanförskapet. Att justera det integrationspolitiska målet är ett taffligt försök att avleda uppmärksamheten från detta pågående haveri till integrationspolitik.


Teresa Carvalho, arbetsmarknads- och integrationspolitisk talesperson (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.