Klä din man i klänning i så fall, Kitty Jutbring

Slutreplik: Gör vad ni vuxna tror behövs för jämställdheten – men använd inte barnen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är dags att en gång för alla släppa hipsterretoriken och rädslan för att uppfostra våra barn in i en könsfälla, skriver Laila Högfeldt.
Det är dags att en gång för alla släppa hipsterretoriken och rädslan för att uppfostra våra barn in i en könsfälla, skriver Laila Högfeldt.

DEBATT

SLUTREPLIK. Kitty Jutbring kritiserar mig för att jag vågar stå upp för barns rätt att slippa vara sociala experiment och politiska slagträn. För mig står det klart. Barn ska inte användas som verktyg för att bryta normer i samhället.

Kitty Jutbring, om du vill leva i en genusneutral familj så börja med dig själv och andra vuxna. Låt din man bära klänning till jobbet och sätt på dig en riktigt manlig kostym när du går till nästa viktiga möte om du tror att det gör samhället mer jämställt.

Om du tror att du själv genom att härma efter en mans stereotyper får större trovärdighet än om du klär dig i precis de kläder du själv vill, så lev efter det. Men sluta använda barn som försöksobjekt i för att uppnå jämställdhet.

Jag har fått mejl från många föräldrar efter min artikel. Allt ifrån en mamma som klär sin dotter i färgneutrala kläder när hon ska träffa sina ”genusmedvetna vänner” för att de annars ser ner på henne, till en farmor som bevittnar att det är precis som jag beskriver det i texten. Deras barnbarn har gärna på sig klänningar eller rosaskaliga kläder, men föräldrarna vägrar eftersom de menar att klädesplaggen skapar en könsfälla.

Det handlar inte om barnets personliga frihet utan det handlar om att föräldrar vill göra ett ställningstagande på sina barns bekostnad genom att använda sina barn som budbärare.

Det finns många glastak i samhället som fortfarande väntar på att krossas och mycket att göra för att uppnå jämställdhet. Titta på årets Nobelpristagare – inte en enda kvinna fick det i år. Kvinnor i Europa tjänar i snitt sexton procent mindre än männen, vilket innebär att vi från den fjärde november och året ut jobbar gratis medan männen får full lön. Sverige har fortfarande, trots att vi ses som världens mest jämställda land, aldrig haft någon kvinnlig statsminister och varje gång vi har en kandidat så dras hon ner. Ingen av dessa orättvisor kan förklaras med att vi är inträngda i könsroller utan snarare att vi kvinnor måste inse att vi är värda exakt lika mycket som män – oavsett klänning eller kostym.

Det är dags att en gång för alla släppa hipsterretoriken och rädslan för att uppfostra våra barn in i en könsfälla och i stället fokusera på det viktiga i barnuppfostran – att ge våra barn de bästa förutsättningarna och möjligheterna för att forma sina egna liv utifrån sina egna val, utan att behöva hämmas av omgivningen.

Genom att stötta våra barn och att ge alla individer samma rättigheter och möjligheter, först då kan vi nå ett jämställt samhälle. 


Laila Högfeldt, mamma, revisor och bloggare


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN