ÅSIKT

Han, hon eller hen – låt barnen välja själva

Debattören: Låt oss uppfostra stolta individer som är trygga i vem de är och inte vilket kön de tillhör

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Thinkstock
En människa med vagina som uppfostras till det traditionella manliga idealet kommer i stor utsträckning formas in till samma mall som vi i dag placerar personer med penis i. Allt handlar alltså i grund och botten om vilken uppfostran vi ger våra barn, skriver debattören.
DEBATT

DEBATT. Tidigare i dag läste jag ännu ett fientligt inlägg i hen-debatten. Pust.

Personer som uttrycker sig negativt om hen brukar ofta komma med argumentet: ”Vi ska vara stolta över våra kön”. I det här fallet var det en person som tyckte att vi skulle uppfostra ”stolta män och kvinnor”. Personen i fråga var också väldigt tydlig med att hon inte vill bli kallad för hen. Vilket självklart är hennes rättighet. Precis som det är min rättighet att inte bli kallad hon, utan kanske han eller hen.

Problemet med personer som uttrycker sig på det här viset är deras okunskap om att hen också är en könstillhörighet. Det är ett tredje kön. Vi bör därför sträva efter att uppfostra stolta män, kvinnor och hen. Eller ännu bättre, låt oss uppfostra stolta människor som är trygga i vem de är i stället för vilket kön de tillhör.

Det här med kön är en stor fråga i dag, en infekterad sådan och även förvirrande för vissa. Jag tror att fientligheten bottnar i okunskapen om vad hen betyder. Det är inte många personer som hävdar att Hen är något vi borde kalla alla för, vilket många ”anti-hen” är rädda för.

Ordet finns till som ett alternativ, och som ett hjälpmedel. I könlösa situationer, tex vid formulering av lagar, annonser eller i sammanhang då en hel grupp ska tilltalas så kan Hen användas för att inte könsbestämma publiken som det riktas till.

Det är där förvirringen kommer in. Vissa personer anser att det bara finns två kön medan andra hävdar att det finns fler. Problemet med den första övertygelsen är att den utesluter personer. Den sista är inkluderande. Därför borde personer med den första övertygelsen läsa på om ämnet och utvärdera sina åsikter och övertygelser. Då tror jag att många skulle förstå vikten av att Hen finns.

Jag personligen identifierar mig som kvinna. Men det finns många tillfällen då jag kan se mitt eget kön som irrelevant. Min uppfattning är att kön är en social konstruktion. Åtminstone de sociala förväntningarna och oskrivna lagarna som samhället applicerar på individer från att de föds. Jag som kvinna förväntas tycka, tänka och värdera saker olika jämfört med en man.

Meningen ”Vi borde uppfostra stolta män och kvinnor” visar på samhällets övertygelse om att kvinnor och män är olika. Vi kanske är olika i anatomin men i sinnet är vi desamma.

En människa med vagina som uppfostras till det traditionella manliga idealet kommer i stor utsträckning formas in till samma mall som vi i dag placerar personer med penis i. Allt handlar alltså i grund och botten om vilken uppfostran vi ger våra barn.

Där borde vi som vuxna ta vårt gemensamma ansvar att se till att alla barn behandlas lika och ges samma förutsättningar inför framtiden. Vi bör uppfostra framtidens barn till starka och stolta individer, inte placera dem i fack som kommer att prägla resten av deras liv. Låt barnen själva utforska vilka de är innan du som förälder bestämmer det åt dem.

Hanna Bolander, bloggare

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Debatt