ÅSIKT

Dina härskarfabler kväser inte storfifflet

Slutreplik från Vänsterpartiets Malin Björk i frågan om storföretagens skatteflykt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Leif R Jansson / TT
Vänsterpartiet står för en rättvis och effektiv skattepolitik, både globalt, på europeisk nivå och här hemma. Det är mer än man någonsin kommer kunna säga om Moderaternas omvända Robin Hood-logik, som alltid går ut på att de rika ska betala mindre, medan de som har lite ska betala mer, skriver Malin Björk (V).
DEBATT

SLUTREPLIK. Gunnar Hökmarks debattsvar är fylld av härskartekniker samt fabulerade påståenden om företagsfientlighet och en liten avstickare till Venezuela. Jag ska hålla mig till sak.

Den skatteflykt som vissa av storföretagen ägnar sig åt är skadliga för samhället i sin helhet och missgynnar också de företag som sköter sig. Vänsterpartiets svar är tydligt och kräver inga rökridåer. Reglerna kring beskattning ska vara effektiva, gälla alla, och det fifflande som Luxleaks och Panamaleaks avslöjat måste stoppas.

Vänstern har därför jobbat för en mer effektiv lagstiftning på EU-nivå. Det är förståeligt att Hökmark inte vill tala om vad högern faktiskt gör i skatteflyktsfrågan, eftersom det enda Moderaterna och resten av högern i EU-parlamentet gjorde var att försvaga det förslag som låg på bordet.

En av bristerna i förslaget är att tröskeln för de företag som offentligt måste redovisa sina vinster i olika länder sattes på en så hög nivå att endast ca 15% av företagen omfattas.

Dessutom drev högern igenom en ”undantagsklausul” som gör att storföretagen kan undkomma att redovisa sina vinster offentligt. Detta försvagar allvarligt den offentlighetsprincip som krävs för att bekämpa skatteflykten.

Högerns ställningstagande i EU-parlamentet undergräver våra möjligheter att bekämpa skatteflykt. Vänsterpartiet står för en rättvis och effektiv skattepolitik, både globalt, på europeisk nivå och här hemma. Det är mer än man någonsin kommer kunna säga om Moderaternas omvända Robin Hood-logik, som alltid går ut på att de rika ska betala mindre, medan de som har lite ska betala mer.

Malin Björk (V), EU-parlamentariker

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

EU