Stoppa sopfuskandet – se över läkarintygen

Debattören: Vilt strejkande sophämtare med felaktiga sjukintyg undergräver vår välfärd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att gå ut i vild strejk och försvåra vardagen för stockholmarna är dumt. Men det är ingen sjukdom. Och ska verkligen inte belasta sjukvården, skriver debattören.
Att gå ut i vild strejk och försvåra vardagen för stockholmarna är dumt. Men det är ingen sjukdom. Och ska verkligen inte belasta sjukvården, skriver debattören.

DEBATT. Nyheten om att Arbetsdomstolen beslutat att Stockholms sophämtares strejk är olovlig väckte starka reaktioner. Nu ska de återgå till arbetet, säger Arbetsdomstolen. Men de strejkande vill annat och de använder vår sjukvård och våra sociala trygghetssystem för att fortsätta sin vilda strejk.

Att gå ut i vild strejk och försvåra vardagen för stockholmarna är dumt. Men det är ingen sjukdom. Och ska verkligen inte belasta sjukvården. Beteendet visar på en attityd där respekt för vår gemensamma välfärd saknas.

Det var i samband med att Arbetsdomstolens beslut tillkännagavs som en talesperson för sophämtarna sa att många redan skaffat sjukintyg och att fler ska göra det nu. Men att använda sjukvården för att skaffa sjukintyg och sedan förvänta sig ersättning från arbetsgivaren eller försäkringskassan när man inte är sjuk är helt förkastligt. Läkare som skriver ut sådana intyg till fullt friska har mycket att förklara.

Arbetsgivaren bör självklart inte behöva finna sig i detta. I samarbete med försäkringskassan behöver intygen granskas och prövas. Om någon läkare skriver ut felaktiga sjukintyg måste hen stå till svars för det.

Sjukvården är tillräckligt ansträngd när det gäller att hjälpa de som behöver få riktiga diagnoser och ska inte behöva vara delaktiga i sophämtarnas låtsassjuka. Det är viktigt att sätta stopp för felaktigt utnyttjande av sjukvård och av socialförsäkringssystemen.

Vi ska vara rädda om vår gemensamma välfärd. Accepterar vi fusk undergrävs tilliten till systemet. Det är ett nålstick mot vår gemensamma vilja att bidra till finansieringen av hälso- och sjukvården.

Stockholmarnas sjukvård ska inte medverka till att fullt friska människor får sjukintyg. Jag ska nu undersöka om det går att fastställa om felaktiga sjukintyg skrivs ut inom landstingets vård till vilt strejkande men fullt friska människor. I så fall måste åtgärder vidtas för att stoppa fusket.

Vilt strejkande, fullt friska sophämtare ska inte ha sjukintyg. Det är minst sagt provocerande att fuska till sig läkarintyg. Vårdens resurser är till för dem som är sjuka.

Anna Starbrink (L), Hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE