Kristersson ljuger om nedlagda kärnkraften

S: Därför KU-anmäler vi statsministern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kristersson säger att den tidigare S-regeringen ”i total hållningslöshet lade ner svensk fungerande kärnkraft”. Den som följt frågan vet att detta inte är sant. Därför anmäler vi statsministern så att KU får granska hans uttalande, skriver Fredrik Olovsson.
Kristersson säger att den tidigare S-regeringen ”i total hållningslöshet lade ner svensk fungerande kärnkraft”. Den som följt frågan vet att detta inte är sant. Därför anmäler vi statsministern så att KU får granska hans uttalande, skriver Fredrik Olovsson.

DEBATT. De höga energipriserna har fattat ett hårt grepp om många svenskars plånböcker. Runt om i landet förbereder sig många för en riktigt tuff vinter.

Under valrörelsen lovade Ulf Kristersson att ett högkostnadsskydd mot höga elpriser skulle vara på plats från den första november om han fick bilda regering. Hushållens ekonomi skulle ”räddas i god tid innan jul”.

Den högerkonservativa regeringen har fortfarande inte levererat ett högkostnadsskydd. När det kommer frågor om detta kan de inte svara. Det är bara ett av många valsvek som har haglat över svenska folket under de senaste veckorna.

Ulf Kristersson är nu märkbart stressad av att han inte lyckats leverera på löftet om ett högkostnadsskydd samtidigt som hushållens ekonomi blir allt mer pressad. Detta blev särskilt tydligt under den EU-politiska partiledardebatten i riksdagen häromveckan.

Då sa Kristersson att den tidigare socialdemokratiska regeringen ”i total hållningslöshet lade ner svensk fungerande kärnkraft”. Den som följt frågan vet att detta inte är sant.

Beslutet att ta Ringhals 1 och 2 ur bruk fattades på marknadsmässiga och säkerhetsmässiga grunder.

Vattenfalls dåvarande ordförande, Lars G Nordström, har bekräftat detta vid flera tillfällen, bland annat i en artikel i Svenska Dagbladet tidigare i höst där han redogjorde för de beslut och överväganden som föranledde nedläggningen av de två reaktorerna:

”Det var absolut inte ett politiskt beslut på det sätt som det har antytts.”

”Vi fattade beslutet på rekommendation från ledningen. Det var ingen påtryckning från den politiska sidan. Det var ett rent kommersiellt beslut.”

”Det var ett helt kommersiellt beslut. Det var ingen som sa något om det de första fem åren. Sedan, långt i efterhand, blev det politiskt spinn på det.”

Budskapet kan inte vara tydligare. Ändå väljer Kristersson att slira på sanningen betänkligt och hävdar att beslutet var politiskt. Det är inte värdigt en svensk statsminister.

Svenska folket förtjänar en statsminister som håller sig till sanningen. Vi accepterar inte valrörelsens lögner och historierevisionism om den energipolitik som fördes under socialdemokratiska regeringar.

Riksdagens konstitutionsutskott har tidigare framhållit vikten av att ett statsråds uttalanden ger en så fullständig bild som möjligt av relevanta omständigheter och att en självklar utgångspunkt är att ett statsråds uttalanden ska vara korrekta.

Därför anmäler vi Ulf Kristersson så att konstitutionsutskottet får granska hans uttalande.

I stället för att driva en debatt byggd på felaktigheter behöver Sverige en regering som snabbt ökar elproduktionen för att få ner elpriserna för vanligt folk, klara klimatet och skapa jobb när industri och transporter ställer om från fossila bränslen till el.

Det är särskilt viktigt att regeringen ger klartecken för mer havsbaserad vindkraft i södra Sverige. De besked som hittills har kommit från regeringen försvårar för ny kraftproduktion, när den i stället borde förenklas.

Regeringen och statsministern har inte agerat på det sätt som svenska folket kan förvänta sig. Det gäller både hur de beskriver sakförhållanden i energipolitiken och de uteblivna beskeden om ny snabbt utbyggd elproduktion.

Sverige förtjänar en statsminister som håller sig till sanningen.


Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna  


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE