ÅSIKT

Nej, mer kontroll löser inte SFI:s problem

Replik från V om problemen med svenska för invandrare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra kvalitén på SFI är att sätta stopp för möjligheten att göra vinst. Eleverna ska stå i centrum – inte pengarna, skriver Christina Höj Larsen och Daniel Riazat.
DEBATT

REPLIK. Liberalernas Roger Haddad beskriver i sin artikel om en del av de problem vi ser i dag i undervisningen i svenska för invandrare, SFI. Haddad radar upp förslag som riktar in sig på kontroll och uppföljning av utförarna, men missar det allra viktigaste menar vi: ett stopp för vinstjakten.

I ett system där det går att tjäna pengar på människors utbildning, kommer skojare och välfärdstjuvar alltid att hitta kryphål.

Den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra kvalitén på SFI är därför att sätta stopp för möjligheten att göra vinst. Eleverna ska stå i centrum – inte pengarna.

För Vänsterpartiet är bildning, språk och kunskap verktyg för att kunna leva ett fungerande, gott liv. Det behövs för att kunna delta fullt ut på samhällets alla områden.

Rätt till kunskap och bildning är ambitioner som ska stå i centrum, inte vinstmaximering. På samma sätt som den svenska skolan har ett kompensatoriskt uppdrag, ska SFI fungera kompensatoriskt och utjämna skillnader mellan olika grupper i samhället.

I dagens samhälle ser vi att ojämlikheten tar avstamp från både klass, kön och ursprung. Vi ser det på arbetsmarknaden, på bostadsmarknaden och i livsvillkoren.

Ett jämlikt, inkluderande samhälle ser till den enskilda människans behov, och för att lyckas med det måste vinstjakten bort.

Haddad och Liberalernas förslag på mer kontroll kommer inte åt grundproblemet: vinster plockas ut i stället för att satsas i verksamheten. Det är dessutom ett enormt resursslöseri med våra gemensamma skattepengar.

Om liberalerna menar allvar med sina krav på att förbättra SFI, bör de precis som vi gör, arbeta för att sätta stopp för vinstjakten. Det ska inte finnas andra drivkrafter än att lära ut det svenska språket. Girigheten måste få ett slut.

Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för V
Daniel Riazat, utbildningspolitisk talesperson V


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM