Därför kommer vi att rösta nej till köttklister

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

S-debattörer: Syftet med klistret är att vilseleda konsumenter

Det saknas inte uppfinningsrikedom hos livsmedelsindustrin. Det senaste är att vi ska luras att köpa ihopklistrade bitar av kött i tron att vi köper en fin filé. Klistret som ska användas är trombin och har nyligen godkänts av EU-kommissionens ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa. Men det går fortfarande att stoppa att förslaget blir verklighet. Vi socialdemokrater i Europaparlamentet kommer att göra allt för att motverka ett godkännande.

Köttklister är till för att vilseleda konsumenter och få oss tro att varan är bättre än vad dem är. Under de år som vi har arbetat med matfrågor har vi inte träffat en enda konsument som efterfrågat fler tillsatser. Däremot är det väldigt många människor som oroas över och upprörs över användningen av tillsatser. Det gör vi socialdemokrater också. Därför har vi till exempel arbetat hårt för att tillsatser i maten måste vara till fördel för konsumenterna för att överhuvudtaget få användas. Vi konsumenter tjänar inte på att det blir tillåtet med hopklistrade köttbitar på våra tallrikar.

För några år sedan pågick livliga diskussioner i Bryssel om vilka livsmedelstillsatser som skulle tillåtas. Tillslut lyckades den socialdemokratiska gruppen driva igenom att endast tillsatser som är till fördel för konsumenten ska få tillåtas i maten. Tillsatser ska dessutom aldrig få vilseleda konsumenter.

Det är svårt att se på vilket sätt köttklistret gynnar konsumenten. Men det är väldigt lätt att se hur konsumenten kan luras av att ihopklistrade spillbitar ser ut som en stor köttbit, som producenten sedan kan ta bättre betalt för. Enligt de livsmedelsregler som fullo träder i kraft i början av 2011 ska alltså enligt vår mening trombin inte kunna tillåtas. Men redan med dagens regler är det tveksamt att tillåta ämnet.

Vi försöker stoppa köttklistret redan nu genom Europaparlamentet. Lyckas vi inte nu får vi göra ett nytt försök om några månader när de nya reglerna ska tillämpas. Vi tänker inte ge oss.

Livsmedelsindustrins inställning väcker många frågor. Det är konstigt att livsmedelsindustrin inte själva tar sitt ansvar. Vad har man att vinna i längden på att använda sig av sådana här metoder? Vi undrar också var de seriösa köttproducenterna är som vill att en filé alltid ska vara en filé.

Små köttbitar ska säljas för vad det är. Det finns ingen anledning att klistra ihop kött och sälja det som något annat än vad det är. Konsumenterna ska alltid kunna lita på att maten är vad förpackning och innehåll ger sken av. Vi ska inte betala samma pris för spillbitarna som för en filé. Industrin ska inte få chansen att använda fula knep för att kunna tjäna extra pengar med hjälp av köttklister.

Den borgerliga svenska regeringen har tidigare motarbetat såväl varningstext för och förbud mot farliga färgämnen. Till detta kommer att regeringens myndighet livsmedelsverket medverkar till att köttklistret tillåts. Den svenska regeringen borde stå upp för konsumenternas intressen. Istället underlättas för livsmedelsföretag att sälja varor som kan vara skadliga för människors hälsa eller, som i fallet trombin, enbart syftar till att vilseleda konsumenter.

Vi socialdemokrater ställer oss på konsumenternas sida och tänker fortsätta att kämpa för att köttklister och andra onödiga tillsatser som lurar konsumenter ska bort!

Åsa Westlund
Anders Ygeman

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle