Debatt

För oss som blir rånade är det ingen lek, Lego!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vd för värdetransportföretag: Oansvarigt och cyniskt att göra byggsatsen "Värdetransportrån"

Patrik Färdow.
Patrik Färdow.

I går fick jag ett mejl från en kollega. ”Har du sett den här?” undrade han och skickade med en länk till en leksaksbutik på nätet.

Ett musklick senare såg jag erbjudandet om att för 99 kronor inhandla Legos byggsats ”Värdetransportrån”. ”Den pansarklädda bilen har stoppats på grund av vägarbete när den rammas av den gröna lastbilen, som vill lägga beslag på pengarna. Samla och kombinera alla fyra seten och öka spänningen genom att lägga till dina andra racerbilar. ”

Rekommenderad ålder 6-10 år. Kul.

I samma serie hittade jag också ”Helikopterjakt”: ”Försök att komma undan den supersnabba polishelikoptern i gangsterns turboracerbil. Men se upp för sopcontainern!” och ”Motorvägskaos”: ”Hinner den blå rånarbilen igenom vägtullen innan den supersnabba polisjaktbilen stoppar honom?”

Harmlöst? Lite som ”Tjuv och Polis” när vi var små? Jag tycker inte det. Här handlar det om leksaker där tillverkaren tydligt beskriver dramaturgin: Rånaren är hjälten som ska försöka klara sig från polisen. Lågstadiebarnen får redan tidigt ta del av den romantisering och glorifiering av grov brottslighet som deras äldre kompisar och syskon indoktrineras till av vuxna kriminella.

Lego, ett av världens starkaste varumärken för leksaker och en gång kända för att tillverka pedagogiska leksaker, vill bättra på försäljningssiffrorna. Låt oss leka värdetransportrån på jullovet, barn!

När våra värdetransportörer blir rånade är det ofta av unga gärningsmän. De får sällan eller aldrig någon ekonomisk utdelning av brotten, eftersom pengarna förstörs om man bryter sig in i våra väskor. Ofta handlar det i stället om inträdesprov till kriminella gäng. Brottet är alltså målet, inte medlet. Det är mina medarbetare som får betala priset. Har man en gång stirrat in i pipan på ett automatvapen så glömmer man det aldrig. I synnerhet inte om den som håller i vapnet är en vettskrämd tonåring.

Vi har tillräckliga problem med den gangsterkultur som växer fram i olika delar av samhället utan bistånd av leksaksbranschen. Vad blir nästa steg? Josef Fritzls källare i byggsats?

Jag hinner inte ens skriva färdigt denna debattartikel innan Legos rånarleksaker hamnar hos aftonbladet.se och butikerna börjar plocka bort kartongerna från hyllorna. Det är ju bra. Men faktum kvarstår att de här sakerna har tagit sig hela vägen från ett spånmöte på Legos utvecklingsavdelning till Sverige största leksaksbutikskedjor utan att någon har ryckt i bromsen. Hur tänkte de då?

Patrik Färdow
VD G4S Cash Solutions, ett företag
som hittills i år har utsatts för 11 rån

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle