Debatt

Poliserna tror de står över lagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vem kan man lita på när polisen sviker? Polisbilen på bilden har inget med artikeln att göra.

DEBATT

Varje gång en polisbil passerar mig nuförtiden känner jag en stor klump i halsen. Varför gör jag det?

De tog sig friheten att misshandla någon jag känner för att han inte ville uppge sitt namn, utan bara gav sitt personnummer. Först var det två poliser. En av dem visade upp sin makt och började misshandla och nedvärdera killen. Ytterligare en polisbil kom till platsen, två åskådare stannade, men maktmissbruket fortsatte ändå. Antagligen måste det vara något stort. Fyra poliser på plats, varför? Kanske en våldtäktsman, rånare, mördare eller gängmedlem? Men så var inte fallet.

Vi har tre poliser som inte gör något, utan bara står och glor. De tänker antagligen ”Vi är inte skyldiga till något, vi tittar ju bara på”. Men ni är inte oskyldiga, ni är medskyldiga! Ni stod och stirrade medan en ung kille blev nedvärderad och slagen. Och en polisman skrattar åt sitt dåd, han njuter av den makt han tror han besitter.

Och det är bara ett av många fall i Sverige där människor blir utsatta för någon form av nedvärdering av samhällets män. Blir dessa poliser fällda? Förlorar de sina jobb? Nej! Det svenska rättsystemet ger dem ett milt straff som att få tala med en psykolog då de behöver prata av sig. Deras beteende beskylls på stress. Vilket skämt!

I dag går det lätt att hitta många bevis på att alla poliser inte gör det som förväntas av dem. Folk lägger upp klipp på Youtube som visar polisens brutalitet. Folk spelar in ljudklipp på sina mobiler som ger oss möjligheten att höra att poliser kan säga vad de vill.

När ska vårt käraste rättsystem börja ta det sjuka som händer i Sverige på allvar? När ska politikerna se allvaret i det som händer? Jag är trött på allt struntprat om arbetslöshet och skatteavdrag. Vi har större problem framför oss nu. Vi har en poliskår som börjar tappa kontrollen över sina poliser. Vi har politiker som gottar sig i det goda i livet och blundar för hur mänskligheten börjar utplåna sig själv. Vi har på ena sidan poliser som gör sitt jobb bra, och på andra sidan poliser som utnyttjar sina rättigheter för att göra idiotiska saker och kommer lätt undan med det.

Vem ska man kunna lita på om inte polisen? De har förlorat mitt förtroende helt. Fyra poliser och en civil på väg till sin fotbollsträning. Tänk om dessa resurser och denna energi hade lagts på att hitta en våldtäktsman.

Sara E

Fotnot: Skribenten har bett att få vara anonym.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt