ÅSIKT

Glad pensionär ska vara nöjd med lite

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Politikernas slutsats är tydlig när det gäller inställningen till välfärdssamhällets gamla människor. När man är en glad pensionär, då nöjer man sig med lite!

Det är också det synsättet som bidragit till att de gamla har blivit andra klassens medborgare. Pensionärer betalar högre skatt än yrkesverksamma. Pensionärer får i många fall dålig omsorg. Varje dag får vi rapporter om vanvård av äldre. Många pen-sionärer har svårt att överleva på sin pension. Vissa lever närmast i fattigdom.

Pensionärer har inte längre några större framgångar som opinionsbildare. Annat var det förr när pensionärsorganisationerna röt till och förklarade att ”det var faktiskt vi som byggde det här landet”. Sånt trams gäller inte längre. Sedan några decennier tillbaka är de gamla ett administrativt och ekonomiskt problem. De lever för länge, kostar för mycket och jobbar för lite.

Men så i går kom nyheten som politikerna hoppas att Sveriges pensionärer ska jubla över. Nu kommer nämligen de goda tiderna. Den allmänna pensionen stiger med 2,8 procent. För en pensionär med 12 000 i månaden blir det 330 kr. Tittar vi 15 år tillbaka i tiden så är det en väldigt kraftig löneutveckling för våra gamla. Det blir trots allt ett litet plus i kassan.

Hurra! Men det är bäst att inte titta på något annat, glöm ökade kostnader för el och mat och annat torftigt!

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM