ÅSIKT

Måtte vi inte få gruvhysterin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Gruvor är något rejält, åtminstone om våra tunga makthavare får bestämma. Att vi lever i en helt ny tid där tjänstesektorn sysselsätter en majoritet av landets befolkning har ingen betydelse. Vad är väl en sketen frisör eller något litet it-företag i jämförelse med en riktig gruva?

Norrbotten fullkomligt svävar just nu därför att LKAB investerar miljarder i nya anläggningar och inte minst för att hela Kiruna ska flyttas. Att LKAB flyttar en hel stad berör tydligen ingen. Inte en ansvarig politiker har ens lyft på ögonbrynen. Vad är väl en stad mot en malmådra som kan ge oss statliga vinster och en god export? Att det på sikt inte ger några mer jobb har ingen betydelse.

– Det är industrin som är vår framtid, säger gubbar på tunga poster och får något saligt över sitt ansikte.

Resten är bara småskit. Att sedan travsporten har betydligt fler anställda än hela gruvnäringen har ingen betydelse. Förresten, gruvarbetarna kanske ändå spelar på trav.

Nu såg jag att lystna investerare också kastar sina blickar mot Bergslagen. Det finns ju gruvor där också och jag bävar. Måt­te vi inte få gruvhysterin till bygden. Folk i gamla industriorter är så lättlurade. Det har varit tunga år sedan jobben försvann och får de bara hoppet om att allt blir som förr, då försvinner allt sunt förnuft.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM