ÅSIKT

Ånej, så enkelt är det inte ...

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Hej Cristina Husmark Pehrsson! Jag fick ett brev från en dam som klagade över att hon var livegen hos Försäkringskassan. Hon är sjukskriven på halvtid till 2009 med tidsbegränsad sjukersättning. Men nu var hon så lycklig eftersom hennes arbetsgivare ger henne ett bra avgångsvederlag som innebär att hon kan gå i pension.

Glad i hågen ringde hon sin Försäkringskassa och sa att nu behöver jag inte vara sjukskriven längre och jag behöver inte jobba. Så nu slipper ni kostnaderna för mig.

Men så enkelt var det inte. Handläggaren förklarade frankt att hon faktiskt var sjukskriven till 2009. Om hon skulle lösas från den uppgiften måste hon jobba på prov i tre månader för att se om hon orkar den belastning som ett heltidsjobb innebär.

Nu finns dock ett allvarligt problem: hon har inte längre något jobb eftersom arbetsgivaren gett henne avtalspension.

Så nu undrar jag, efter samtal med brevskrivaren, om hon möjligtvis skulle kunna få jobba hos dig i tre månader? Försäkringskassan hade inget jobb att erbjuda henne.

Kanske finns det också anledning för dig att se över lite rigida regelsystem. Vore det inte bra med en sakkunnig direkt från verkligheten?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM