Debatt

De flesta är emot vinsterna, Svenonius

Replik på Irene Svenonius debatt om vinster i välfärden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Civilminister Ardalan Shekarabi och oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) replikerar på Irene Svenonius debatt.

DEBATT. Under en lång tid har marknadskrafternas fria spelrum i välfärden lett till sjunkande kunskapsresultat och jämlikhet i skolan, sämre löner och villkor för personalen hos de vinstdrivande aktörerna och att mångfalden hotas av de stora koncernerna som tränger ut de ideella aktörerna.

Dessutom försvinner varje år miljardbelopp från den svenska välfärden och hamnar i privata fickor. Det är oacceptabelt. Det är hög tid att sätta stopp för vinstjakten i vår gemensamma välfärd!

Men att stoppa vinstjakten står inte i konflikt med människors valfrihet. Vi värnar valfriheten. Vårt nya förslag till exempel, om att skärpa reglerna för antagningen till skolor så att antagningssystemet blir gemensamt för alla skolor, gynnar snarare valfriheten för eleverna.

Elever och föräldrar ska fortsatt kunna välja skola. Men skolorna ska inte kunna välja elever.

Vinst som incitament hör inte hemma i välfärden. En nyligen publicerad rapport från fackförbundet Kommunal visar att anställda i privat äldreomsorg i snitt får 2 300 kronor lägre lön än sina kollegor i offentligt driven äldreomsorg. Personalen får inte bara lägre lön, utan också sämre arbetsvillkor. Rapporten visar att vinstdriven äldreomsorg i genomsnitt har sämre villkor på alla jämförbara områden.

Hur kan Irene Svenonius och Moderaterna bry sig mer om riskkapitalisternas vinstuttag än om undersköterskornas arbetsvillkor?

Svenonius leder det moderata skyltfönstret i Stockholms läns landsting där den styrande alliansen till och med vill privatisera akutsjukhus. Vi hoppas att Sverige kan få stabila blocköverskridande spelregler för företag som verkar inom välfärdssektorn. Men det verkar inte kunna ske med M-politiker som Irene Svenonius och Ulf Kristersson som lyft upp henne till sin innersta krets.

Vi håller dock med Irene Svenonius om en sak – det är bra att både högern och Socialdemokraterna har blivit tydligare i välfärdsfrågorna. Den 7 juni blev vårt förslag för att stoppa vinstjakten i skola och omsorg nedröstat i riksdagen av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. Det är ett tydligt svek mot svenska folket från högerns sida.

En majoritet av Sveriges befolkning, även väljare som röstar borgerligt, vill begränsa vinstjakten i välfärden. Men det här rösterna väljer alltså Irene Svenonius att ignorera.

Vi måste leva upp till medborgarnas förväntningar av oss politiker och använda varje skattekrona på bästa sätt. Det är personalen som bär vår gemensamma välfärd på sina axlar. Därför måste vi prioritera personalens anställningstrygghet, löner och villkor. För oss går det före sänkta skatter och vinstutdelning.

Valet 2018 blir en folkomröstning om svensk välfärd. Det är det här som står på spel i höstens val. Ska vi gå tillbaka till en skattesänkarpolitik som försämrar välfärden och ökar klyftorna? Nej, vi ska bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.


Ardalan Shekarabi, civilminister (S)
Erika Ullberg, Oppositionslandstingsråd (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här