Sverige blev tydligt en del av världen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Åsa Petersen: Viktigast är dock hans fortsatta resa till Ryssland

”Våra homosexuella bröder och systrar måste behandlas lika inför lagen”, sa Barack Obama när han inledde presskonferensen i Rosenbad.

Det är, Sverige får ursäkta, hans viktigaste ärende i Europa den här gången.

I dag flög Obama vidare från Stockholm till S:t Petersburg, för att delta i G20-mötet. Där ska han träffa företrädare för den ryska hbtq-rörelsen, i protest mot landets antigaylagar.

Rysslands gayaktivister behöver allt stöd de kan få. Obama måste göra fullständigt klart för Putin att statlig hetsjakt på hbtq-personer är oacceptabel och ett hinder för goda transatlantiska relationer.

Men Sverige då? Vad blev resultatet av den amerikanska presidentens besök?

Jag har svårt för sandlådedebatten om hur betydelsefullt eller meningslöst Sverige ter sig när världens blickar riktas hitåt på grund av Obama. När världspolitiken kommer på besök under ett dygn är huvudsaken inte Sverige, utan just världen.

Det är länge sedan den svenska samhällsdebatten med samma hetta kretsade kring mänskliga rättigheter och folkrätt i ett internationellt perspektiv. Vad blir omvärldens svar på att Syrien gasar sin egen befolkning? Varför använder USA nätet till att spionera på alla mellan himmel och jord? När tänker Obama sluta med sina oförsvarbara drönarattacker?

Aktivister har klätt Stockholms statyer i oranga huvor, som en påminnelse om att Obama ännu inte har stängt Guantanamo, trots att han har lovat.

Sverige har onekligen blivit en del av världen med Obamas besök. Det känns bra.

Fredrik Reinfeldt får naturligtvis en fjäder i hatten, som värd för det välorganiserade arrangemanget. Politiskt är hans vinster mer tveksamma. Reinfeldt lät ju verkligen som om hans hjärta satt till vänster, när han inför Obama propagerade för den svenska välfärdsmodellen. Inte mycket ”Det sovande folket”-retorik där, så att säga.

Bäst med Sverige är vårt socialdemokratiska arv, blev kontentan av Reinfeldts insatser. Frågan är då varför han, som hellre sänker skatter än satsar på välfärd, ska vara svensk statsminister.

Förutom att han kan ro iland ett officiellt besök från USA:s president.

Åsa Petersen

Publicerad: