Krafttag mot hedersvåld, EU!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sara Mohammad: Nu har Fredrik Reinfeldt chansen

skräckens tid För många är sommaren skräckens tid, flickor förs till gamla hemländer för att ingå tvångsäktenskap. Här har polissamarbetet inom EU en väsentlig uppgift, skriver Sara Mohammed.Foto: Lotte Fernwall
skräckens tid För många är sommaren skräckens tid, flickor förs till gamla hemländer för att ingå tvångsäktenskap. Här har polissamarbetet inom EU en väsentlig uppgift, skriver Sara Mohammed.Foto: Lotte Fernwall

Mitt namn Sara betyder härskarinna, ironiskt eftersom makt ofta är män förunnat. Den manliga dominansen i EU är ett exempel. Men som en Sara ska jag nu för en liten stund, för dig, kära läsare, bli beslutsfattare. Med makt.?

Sverige har nyss blivit ordförandeland i EU. Nu kräver vi att EU tar gemensamt krafttag mot alla former av hedersförtryck och startar ett gränsöverskridande och konkret samarbete. 70 000 personer i Sverige får inte välja själva vem de ska gifta sig med enligt nya siffror från Ungdomsstyrelsen. Var fjärde flicka får inte ha pojkvän och måste vara oskuld när hon gifter sig, visar en rapport från Stockholms stad. Homo-, bi- och transsexuella saknar rättigheter, religiösa friskolor tuktar och förmedlar medeltida förtryck. När utsatta söker hjälp hos myndigheter möts de ofta av tjänstemän som saknar kunskap om hederskultur.

Här, i landet berömt för jämställdhet?

Fredrik Reinfeldt, samla alla makthavare i EU-borgen. Det får vara slut på den fega passiviteten. Konkreta handlingsplaner nu! Det är rasistiskt att inte hjälpa utsatta för hedersförtryck och våld. Lika rätt för alla – oavsett var våra föräldrar föddes, deras traditioner och religiösa övertygelser. Ni andra är välkomna att stödja vår resolution.

Det är allvarliga frågor.

Sommaren är för vissa ungdomar skräckens tid. Flickor i hederskulturen förs till gamla hemlandet för att ingå tvångsäktenskap. Dagligen får jag bevis på detta i samtal och nödrop från unga människor som tvingas till äktenskap med personer de i vissa fall inte känner eller ens träffat.

Det handlar om grov brottslighet, fysiskt och psykiskt våld, människorov och i yttersta fall mord. I Sverige har vi upplevt skakande fall där unga människor mist livet efter att ha tagit sig rätten att leva ett självständigt liv. I andra EU-länder händer samma sak.

Här har polissamarbetet inom EU en väsentlig uppgift. Som ordförandeland borde Sverige driva denna fråga. Det handlar om alla människors lika värde, att lagar och trygghet också omfattar unga människor födda i familjer präglade av hederskulturen. Kulturrelativism är exakt lika med rasism.

Sara Mohammad

Publisert: