ÅSIKT

”Annika Dahlqvist är ingen vaccinationsexpert”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: ROGER LUNDSTEN
Annika Rosengren.
DEBATT

Vad säger Annika Dahlqvist egentligen? Och ska man tro på det hon säger?

Många tar till sig hennes budskap om att smör och grädde är bra och nyttigt och att kolhydrater är farliga. Och det kan hon ju tycka. Om det är sant är en annan sak.

Sanning bygger på kunskap. Och kunskap har Annika Dahlqvist en minst sagt lättsinnig inställning till. Nu senast har hon blivit hårt angripen för att hon menar att man inte behöver vaccinera sig mot svininfluensa om man följer hennes dietråd.

Riktigt så kategoriskt uttrycker hon sig kanske inte i sin blogg men det hon säger är "Det jag menar är att vi lchf-are har den gemensamma erfarenheten att vi blir avsevärt mindre sjuka i infektionssjukdomar sedan vi övergick till lchf."

Och det är väl OK, hon får tycka vad hon vill. Ingen skulle ta Annika Dahlqvist för en vaccinationsexpert. Problemet är att hennes kostråd är ungefär lika väl underbyggda, det vill säga inte alls. Och här utger hon sig ju faktiskt för att vara expert.

Ingen människa skulle tillåta vem som helst att köra en trafikbuss med passagerare från Stockholm till Göteborg. Till det krävs utbildning och busskörkort. Men att utan vetenskaplig skolning uttala sig om en massa saker som man saknar kunskap om går bra.

Kostråd rör i hög grad människors liv och hälsa, precis som att köra buss. Annika Dahlqvist är läkare men inte forskare, och kan därför inte inte automatiskt kunna förutsättas veta hur man utvinner och tolkar kunskap.

Frågan är hur intressant hon skulle vara utan sin läkartitel, om hon till exempel vore just busschaufför, med den ansvarsfulla och krävande uppgiften att köra passagerare från Stockholm till Göteborg, men där man inte kan förutsätta särskilt stora kunskaper om kost.

Kost och hälsa är ett komplicerat ämne där det finns stor anledning att vara misstänksam mot den som menar sig sitta inne med alla svaren.

Ytterligare ett citat från bloggen: "Det finns inte mycket forskning gjord på LCHF, men det finns nu gediget av beprövad erfarenhet."

Annika Dahlqvist saknar vetenskaplig skolning, det vill säga man kan inte förutsätta att hon har kompetens att vare sig tolka eller förmedla forskningsresultat på ett korrekt sätt. Om man vill tro på Annika Dahlqvist eller inte är naturligtvis vars och ens personliga val. Men när det gäller kunskap saknar hon helt enkelt körkort.

Annika Rosengren

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle