ÅSIKT

Läsarna splittrade om föräldraansvaret

avLinda Cederberg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Men kriminologen tycker att förslaget är bra

Foto: P-O SÄNNÅS/ARKIV

Föräldrar ska betala för de skador som uppstår när deras barn begår brott. Det regeringsförslaget väcker heta känslor hos Aftonbladets läsare. Men experten hyllar förslaget.

– Det är inte ofta jag är överens med Beatrice Ask, men det här tycker jag är bra, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Justitieminister Beatrice Ask vill ändra lagen, och samtidigt sända en tydlig signal till föräldrar att de måste ta mer ansvar för sina barn.

– Du kan inte som mamma säga "jag hade ingen aning", utan man förutsätter att föräldrar har lite mer koll på sina barn, säger Beatrice Ask till Ekot.

Aftonbladets läsare är kluvna i frågan. Flera tycker att förslaget är bra, andra att det är orättvist att någon som inte varit delaktig i brottet ska straffas.

Oklara detaljer

Detaljerna i förslaget är fortfarande oklara. Jonas Öberg, utredare på BRÅ, ser många hinder innan förslaget kan bli verklighet.

– För det första måste det klargöras vilka barn Beatrice Ask menar. Är det de som är under 15 år och alltså inte straffbara i dag, eller är det alla barn upp till 18 år.

Om det gäller barn under 15 år måste det enligt Jonas Öberg till ett helt nytt rättssystem som kommer att kräva stora resurser.

– I dag utreds mycket sällan brott där gärningsmännen är under 15 år. Brotten blir hängande i luften eftersom polisen inte utreder, åklagaren inte väcker åtal och domstolarna inte dömer så unga barn.

För att kunna avkräva föräldrar ansvar för barnens brott måste man utreda brotten för att det ska bli rättsäkert menar Jonas Öberg.

– Det måste ju självklart fastslås vem som har gjort vad innan någon kan avkrävas ansvar, och det görs sällan eller aldrig i dag, säger han.

Bland andra SL har varit väldigt offensiva med att kräva ersättning för skadegörelse men rättsläget har inte medgivit det, enligt Öberg. Nu kan det alltså bli ändring på det.

Efterlängtat förslag

Kriminologen Jerzy Sarnecki har längtat efter förslaget.

– Det är väl förankrat i människors rättsmedvetande att föräldrar ska ta ansvar för sina barn.

Han menar att barnen redan ses som föräldrars ansvar i alla andra meningar är just juridiskt.

– Det här handlar inte om att ta ansvar för vem som helst utan för sina egna barn. Människor förväntar sig att föräldrar tar ansvar för barnens handlingar.

Både Öberg och Sarnecki ser att förslaget kommer att slå hårdare mot fattiga och underprivilegierade. Men det är inget som Sarnecki ser som ett problem.

– Så är det alltid. Man kan tänka sig ett system med dagsböter, men det är detaljer som vi inte vet något om i dagsläget.

Här kan du läsa utredningen.

Läsarnas argument FÖR förslaget

"Självklart ska föräldrarna betala, då kanske det blir lite mer intresse var de håller hus och vad de sysslar med egentligen. Något drastiskt måste ju göras. Börja på hemmaplan och sluta skylla på skolor och "alla andra". Sätter man barn till världen slutar ju inte ansvaret när de får "egen" nyckel."

"Antar att det för en dubbelarbetande ensamstående mor kan bli lite jobbigt med extrautgifter i form av böter för att hon inte hinner med att ha koll på vad sonen pysslar med. Sonen däremot vill väl inte betynga sin stackars mor med böterna så han kanske tänker en gång till innan han gör dumhet. Är han påverkad av alkohol och kompistryck så kanske stackars mor försvinner i dimman och morgondagen blir något jobbigare när böteslappen singlar ner i brevlådan och steget lite längre innan upprepning sker."

"Visst pangade jag rutor som barn. Och mina föräldrar fick betala ... dom var INTE glada! Jag måste ha varit naiv för jag trodde att föräldrar fortfarande hade ansvar för vad deras barn gör, men tydligen inte .... när avskaffades detta föräldraansvar? Klart att föräldrarna ska betala för det barnen förstör - vem ska annars göra det? "

Läsarnas argument EMOT förslaget

"Varför skulle det här vara bra på något sätt? Vi kan väl införa sharialagar om vi ska börja straffa oskyldiga? Det här om något vore väl att sparka på dem som ligger. Detta skulle ju helt klart drabba de familjer som inte har det så bra. Visst måste föräldrar ta ansvar, men när de inte längre kan göra det inom lagens gränser då ska väl samhället träda in och stötta inte straffa föräldern som kanske inte kan göra något ändå. Jag tror inte det är så lätt för en ensamstående mamma att få sin kriminella 17-åring att ändra bana. Och jag tror inte att det hjälper att mamman får betala böterna?"

"Barn är faktiskt människor. De är inga saker som man kan kontrollera med fjärrkontroll. Visst är barnen föräldrarnas ansvar, men hur ska man som förälder anses skyldig för barnens gärningar? Varför skall barnet fråntas ansvar och börja kontrolleras av föräldern? Skall man låsa in barnen på rummet tills de blir 18 och sen sparka ut dem?"

"Det blir ett väldigt konstigt samhälle om straff kan utkrävas andra personer än den som har begått brottet. Det kan aldrig vara rätt att straffa någon för ett brott som någon annan har begått oavsett om det är ens barn, syskon eller vad som. Vart är samhället på väg med dessa ideér?"