Debatt

”Blir inte friskare för att man blir fattigare”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Veronica Palm (S) rasar mot den borgerliga sjukförsäkringspolitiken som hon menar är inhuman. Gunnar Axén (M) tillbakavisar kritiken och menar istället att oppositionen håller på med cynisk propaganda.

– Oppositionen skrämmer sjuka människor till onödig oro.

Sjukskrivna Alexandra skriver om sitt liv med smärtor, oro och dåligt samvete. Hon undrar om någon vill byta liv med henne nu när hennes sjukpenningsdagar snart är slut. Aftonbladets läsare debatterar hennes dilemma i hundratals kommentarer. Många tycker att det är modigt av henne att våga ge ett ansikte på något som oftast presenteras som opersonliga siffror. Andra tycker att politikerna befinner sig så långt ifrån de drabbade att de inte förstår vad en utförsäkring innebär.

Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, bloggar om Alexandras fall. Hon är bedrövad.

– Det är fruktansvärt att läsa hennes historia. Det är starkt att våga gå ut och visa att det finns en människa bakom statistiken, säger Veronica Palm.

Hon tycker att situationen för de människor som hamnat i, eller snart kommer att hamna i, utanförskap är tröstlös.

– Vi har en regering som bestämt sig för att det ska finnas en sista dag i sjukförsäkringen. Ingen trodde på oss när vi sa att detta skulle hända, men nu är vi där, säger hon.

Ingen slutdag för (S)

Hon förundras över alliansens logik som hon menar bygger på antagandet att man blir friskare om man blir fattigare. Socialdemokraterna tror tvärtom att stressen och oron över att stå utan pengar gör människor sjukare. (S) kommer inte att ha en slutdag i socialförsäkringen om de kommer till makten, men exakt hur de kommer att arbeta för att få ner sjuktalen är inte klart än.

– Om ett år så kommer det att finnas mellan 50 000 och 60 000 uförsäkrade. Det är omöjligt att ge ett svar på exakt hur vi ska jobba för att få dem tillbaka i arbete. De som kan jobba ska jobba, men ingen sjuk ska tvingas leva som försäkringslös.

Veronica Palm är övertygad om att den nuvarande sjukförsäkringspolitiken inte bara drabbar de som är sjuka.

– Även helt friska arbetande människor hör av sig till mig och är oroade över inställningen till sjuka. Samhället slits isär av den här synen på de svaga grupperna och det är inte bra för någon.

Man måste vara beredd att ta alla jobb

Gunnar Axén (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, vill inte kommentera just Alexandras fall. Han tycker att oppositionen går till överdrift i sin kritik och anklagar dem för att piska upp en onödigt dramatisk stämning.

– Man ska ta människors oro på största allvar. Men oron har förstärkts av opinionsbildare som cyniskt skrämmer människor för den förändring som kommer. Man ska istället ha till tillförsikt, säger han.

Han tror att människors inställning kommer att ändras när den stora satsningen på rehabilitering kommit igång efter årsskiftet.

– Kan man inte jobba med sitt tidigare yrke finns nu flera alternativ som inte funnits tidigare.

Ett introduktionsprogram blir starten på återgången i jobb. Hittar man inte ett ”vanligt” jobb erbjuds man flera alternativ som exempelvis arbete på Samhall. Även de med långa utbildningar och bakgrund inom högkvalificerade yrken prövas mot hela arbetsmarknaden.

– Sjukförsäkringen är inte en yrkesförsäkring. Även kirurger som fått för dålig syn för att operera ska kunna ta ett jobb i tunnelbanespärren, säger han.

Han tycker att det är viktigt att framhålla farorna med att vara sjukskriven.

–Bara det faktum att man är sjukskriven försämrar hälsan. Man riskerar att drabbas av depressioner, social fobi, att vända på dygnet. I längden leder det till sämre hälsa och förkortat liv, men det vill oppositionen inte se, säger han.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt