Debatt

Gäller inte lagen DN-journalister?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jaha, nu har det hänt igen. Fullt friska människor har lurat läkare att skriva ut antibiotika mot bihåleinflammation som de inte hade. Den här gången är inte Konstfackseleven Anna Odell inblandad. Det är journalister från DN som ville veta hur lätt det är att få antibiotika utskrivet. Anna Odell ville genom sitt konstverk visa på hur maktlösa och utlämnade psykiskt sjuka patienter är. Konstfackseleven retade upp hela etablissemanget. Hon hade förnedrat psykvården, varit en riskfaktor för andra människor och framför allt tagit onödig tid från andra patienter. Genast inleddes en förundersökning och i dag är Anna Odell åtalad och hotas med fängelse. Slutsatsen vi kan dra är att folk i allmänhet varken begriper sig på konst eller bryr sig om tvångsvården bakom lyckta dörrar på psyket.

När det gäller journalisterna på DN som lurat läkarkåren och också tagit upp tid från andra patienter är det ingen som bryr sig. Inga upprörda känslor om lurade läkare, inte ens några arga läkare har vi sett till. Jag som i min enfald trodde att läkare vill lita på sina patienter och att vi patienter vill ha läkare som litar på oss.

Journalister och Konstfackselever borde rimligtvis gå under samma lagstiftning. Eftersom Anna Odell är åtalad borde väl i rättvisans namn också en förundersökning inledas mot DN:s journalister. Eller?

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning