Debatt

"Lyssna på Göran Persson – visa moral"

Inte trovärdigt med anonyma citat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

I Aftonbladet, såväl som andra blaskor, dyker det allt oftare upp artiklar om kändiseliten med citat som avslutas i stil med ”säger en nära vän till familjen”, ”säger en i kretsen runt prinsessan”, ”säger en bekant till familjen”.

Är det verkligen någon som sagt det eller finns citaten med för att få en bättre ”spinn” på artikeln? Vill någon säga något ska de våga stå för det med namn. Om inte är trovärdigheten noll.

Mattias

Svar: I första hand vill vi naturligtvis undvika anonyma citat. Du har helt rätt i att ett citat som någon står för med namn är mycket starkare och mera trovärdigt.

Men ibland – det kan även gälla politiker, utredare eller andra uppgiftslämnare – väljer de av olika anledningar att vara anonyma. Men de uppgifter de lämnar kan vara så pass viktiga att vi ändå väljer att publicera dem. Och självklart värderar vi dem utifrån vem som lämnar uppgifterna. Vi vet ju deras namn.

Fel att uppmana till lagbrott

Jag har läst både er artikel om köp av alkohol via internet samt Steens inlägg i debatten. Vad jag förvånas lite över är hur ni faktiskt mer eller mindre lurar era läsare. Klart är att det kommer in otroliga mängder alkohol till Sverige som köpts på internet. Men innebär det att köpen är lagliga? Precis som Steen skrev så har det kommit ett par hovrättsdomar som är varandras motsatser, men att då – som ni – bara gå på den ena linjen utan att faktiskt bry sig om vad som i dagsläget gäller tycker jag är fel!

Martin Isaksson, Stockholm

Svar: HD, som är landets högsta domstol, anser att rättsläget är mycket oklart. Därför har man begärt att EG-domstolen ska avge ett förhandsbesked. Detta ska sedan ligga till grund för HD:s utslag. Och i väntan på det beskedet vet varken jag eller Steen vad som är rätt eller fel.

Lyssna på Göran Persson – visa moral

Varför ska du få bestämma vad som ska finnas på löpsedlarna? Är det demokrati? Du kan säga vad du vill, men Göran Persson är mer demokratiskt tillsatt än vad du är! Varför är det så farligt när Göran Persson visar lite moral och säger att han vill göra det du och dina kapitalistkompisar inte klarar av?

Claes Magnusson, Lund

Svar: Varför jag ska bestämma på Aftonbladet? Jo, för att det är mitt jobb, jag är tillsatt av Aftonbladets ägare. I det här landet är det inte staten som tillsätter och avskedar privata företagsledare.

Göran Persson får naturligtvis ha åsikter om både det ena och det andra. I det här fallet vill han gå in och via en lagstiftning få bort sån journalistik som han inte tycker om. Mot det utspelet har både arbetsgivarorganisationen TU och fackförbundet SJF kraftigt protesterat. Det har också de flesta av landets chefredaktörer och massor av kloka svenska läsare gjort.

Är det skillnad på naket och naket?

Du skrev 29/5 att ni censurerar ”Naken-Jannes” penis av omtanke om läsarna och för att det handlar om ”god smak”. Jag antar (och hoppas) att det var skämtsamt menat. Men ändå – varför är en naken man dålig smak och en naken kvinna god smak? Att kasta ur sig ett sånt uttalande, speciellt i form av ett ogenomtänkt skämt, visar på högst tvivelaktiga värderingar hos dig?

Mats, Linköping

Svar: Vi kommer inte ifrån att både den kvinnliga och den manliga kroppen väcker sexuella känslor och reaktioner, både positiva och negativa.

Många tar anstöt av helt nakna kroppar, det respekterar Aftonbladet och publicerar därför inga sådana bilder.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt