ÅSIKT

Al Gore har inte gett upp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Han var inte särskilt kul som vice president, Al Gore, och inte hade han heller någon större charm. Kanske var det därför han aldrig blev USA:s president. Men då liksom nu var han drivande och brann för miljöfrågorna. För drygt åtta år sedan när han kampanjade mot George W Bush var det inte särskilt inne med miljöfrågor, de var inga kioskvältare precis.

Men Al Gore har aldrig gett upp. I nästan 30 års tid har han åkt runt och föreläst om växthuseffekten. Han gör det "fortfarande" gratis. Han är med andra ord inte som andra avdankade politiker som tar fantasisummor för att tala. Nu har hans miljöengagemang blivit en kritikerrosad dokumentär med budskapet om att snön kommer att försvinna på Afrikas högsta berg Kilimanjaro om tio år om föroreningarna får fortsätta.

Al Gore har hittat sin roll. Han trivs, han engagerar, han framstår inte längre som den eviga förloraren.

Jag blir lite imponerad. Det är inspirerande med människor som drivs av en övertygelse. Miljöfrågorna ses fortfarande som något som katten släpat in. Inte trodde jag att det var en avdankad presidentkandidat från USA som skulle lyckas få folk att strömma till biograferna för att se en dokumentär om miljöproblem.

Mejla oss: [email protected]

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM