Sommarlovet viktigast för lärarna – enligt facket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sveriges kommuner och landsting svarar Lärarnas riksförbund

Det är verkligen inte min uppfattning att lärare anser att sommarlovet är själen i deras yrke, som ordföranden för Lärarnas Riksförbund Metta Fjelkner påstår i en debattartikel i Aftonbladet.

Tvärtom var det ett ombud för Lärarnas Riksförbund, LR, i Uppsala, som först yttrade åsikten i en debatt med mig i radio (i antingen SR P1 Ekot eller SR P4 Uppsala, i början av maj 2010). Det var han som sa att sommarlovet var läraryrkets själ.

Dessutom sa Metta Fjelkner själv i media att den viktigaste delen i avtalet var ferietjänsterna, det vill säga sommarlovet.

Därför svarade jag på en direkt fråga i skoldebatten på SKL:s kongress förra månaden (30 mars, 2011) att den inställningen hoppas jag slippa höra om fem år och i stället få höra att läraryrkets själ är att utveckla elevernas kunskaper och bidra till deras utveckling.

Jag tror verkligen inte att LR:s medlemmar tycker att sommarlovet är det viktigaste i yrket, men det var så två representanter för LR uttryckte det när avtalet var klart. Jag tycker det är tråkigt när lösryckta kommentarer missbrukas på detta sätt i debatten.

Jag vill att vi arbetsgivare tillsammans med fackförbunden samverkar för att skapa den bästa skolan för våra elever. Vi har fantastiskt duktiga och motiverade lärare i Sverige. Ni gör storartade insatser i skolan varje dag. Med det här avtalet blir det lättare att skapa karriärvägar för er i skolan och belöna era insatser.

Ingela Gardner Sundström
Förhandlingsdelegationens ordförande
på Sveriges kommuner och landsting

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN