Per Gahrton: Skandal att Bildt håller presidenten om ryggen

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Utrikesministern attackerade nyligen oppositionen i sin blogg

REGIMEN JUBLAR I dag hålls parlamentsval i Georgien – något som inte har gått utrikesminister Carl Bildt förbi. Enligt dagens debattör har han via sin blogg tagit ställning mot oppositionen i landet – och för dess auktoritäre president Saakasjvili.
REGIMEN JUBLAR I dag hålls parlamentsval i Georgien – något som inte har gått utrikesminister Carl Bildt förbi. Enligt dagens debattör har han via sin blogg tagit ställning mot oppositionen i landet – och för dess auktoritäre president Saakasjvili.

Efter Aftonbladets avslöjande (25/9) att Carl Bildt fungerat som PR-makare för Georgiens auktoritäre president Saakasjvili, är det kanske inte förvånande att han nyligen öppet ingrep i valkampanjen inför dagens parlamentsval på Saakasjvilis sida. Den 4 september, under sitt sjätte Georgienbesök på fem år, skrev han på sin blogg:

”Allvarligare (än uppgifter om maktmissbruk av regeringspartiet) är då kanske de underliga signaler som kommit från den mångmiljardär som plötsligt gjort sig till oppositionsledare, och som stundtals låter som om det är gatan efter valdagen snarare än valurnan på valdagen som skall avgöra vem som skall styra landet.”

Det är sant att miljardären Bidzina Ivanishvili bildat en parti­allians med det fluffiga namnet Georgiens Dröm. Han uppfattas uppenbarligen som ett hot av Saakasjviliregimen, eftersom han drabbats av tvivelaktiga repressalier. Bland annat har han fråntagits sitt georgiska medborgaskap. Men han inte är ensam. Sex demokratiska oppositionspartier ingår i Drömalliansen, bland annat Republikanerna, Industripartiet, Konservativa partiet och förre FN-ambassadören Irakli Alasanias Fria Demokrater. Också Socialdemokraterna och De Gröna har kandidater på Drömlistan.

Bildts inhopp möttes med jubel av regimen och sorg av oppositionen, som har svårt att förstå varför Sveriges utrikesminister tar ställning för en självhärskare som alltmer börjar likna sin ärkefiende Vladimir Putin. De flesta tror att Saakasjvili planerar att ”göra en Putin” när hans sista presidentperiod går ut om ett år, och bli premiärminister. Han har skrivit om grundlagen så att premiärministern och inte presidenten blir landets mäktigaste man!

Också när det gäller behandlingen av oppositionella går Saakasjvili i Putins spår. Häromdagen rapporterade Gyla, Georgiens unga advokater, att val­arbetare för Drömalliansen drabbas av administrativa frihetsberövanden. Gyla konstaterar också att regimen, liksom vid tidigare val, missbrukar stats­apparaten för att stödja regeringspartiet, UNM.

Georgian Times har rapporterat att 21 lärare i Shida Kartli- provinsen fått sparken för att de stödjer Drömoppositionen. Så det är inte bara fängelserna i Georgien som är ruttna, utan hela det enmansvälde som Saakasjvili byggt upp. Bildt har offentligt uttryckt sin oro för vad oppositionen skall göra efter valet om den förlorar. En allvarligare fråga är vad Saakasjvili gör om han förlorar. Häromdagen varnade en före detta georgiskt parlamentariker för att Saakasjvili kan ta till det smutsigaste av alla trick – starta ett krig.

Enligt EU:s officiella uppfattning var det ju det han gjorde sommaren 2008, sedan han drabbats av omfattande folkliga protester. Carl Bildt har jämfört Ossetien­kriget med Hitlers invasion av Tjeckoslovakien 1938. Så vi får väl räkna med att om Saakasjvili gör som han gjorde 2008 kommer Sveriges utrikesminister att fullfölja sitt gamla uppdrag som Saakasjvilis betalde PR-makare och använda Orwellskt språk och kalla ett angrepp för självförsvar.

Alla som älskar Georgien håller tummarna för Georgiens Dröm, trots att den har lanserats av en miljardär. Tyvärr har möjligheterna för folklig opposition blivit så inskränkta i Saakasjvilis Georgien att massor av pengar är enda chansen att besegra en regim som fängslar valarbetare och avskedar lärare, enbart för att de arbetar för oppositionen.

Per Gahrton

Publicerad: