ÅSIKT

Ohederlig kampanj mot spanska lagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

avHanna Nordin

DEBATT

Debattören: Den som besvärar sig med att läsa lagtexten kan konstatera att den inte innehåller något angrepp mot åsiktsfriheten

Den nya lagen har kallats för "munkavlelagen", vilket dagens debattör Spaniens ambassadör tycker är en ohederlig vänsterkampanj.

Jag fortsätter att försöka bidra till den fria debatten i medierna, och hedrar det svenska samhället med ett svar till Astrid Menasanch Tobiesons artikel (2/7) ”EU är tyst när Spanien inskränker demokratin”. Denna titel kan endast förstås om man accepterar ståndpunkter med rötter i den radikala vänsterideologin, som inte har med någon objektivitet att göra. Påståendet ”Igår gick Spanien från att vara en demokrati till att bli en rättsosäker polisstat” verkar faktiskt vilja glömma att Franco dog 1975.

Jag är helt säker på att väldigt få svenska läsare sätter trovärdighet på sådana kategoriska uttalanden. Den som besvärar sig med att läsa lagtexten kan konstatera att den inte innehåller något angrepp mot åsiktsfriheten.

Onekligen fortsätter denna lag att väcka kontroverser i Spanien, men jag är helt övertygad att den representerar ett medvetet försök att hitta en bättre balans i vårt land mellan två grundläggande värderingar i alla samhällen, nämligen ”friheten” och ”säkerheten”.

Sverige och Spanien, demokratiska länder bägge två, är båda föremål för regelbunden översyn av efterlevandet av de mänskliga rättigheterna. Senast var det Sverige som blev godkänt av FN:s ”Universal Periodic Review”, trots en del anmärkningar och rekommendationer. Spaniens översyn pågår just nu.

Som europeisk medborgare litar jag fullständigt på Bryssels demokratiska institutioner, som kommer att bedöma den nya lagen utan att låta sig påverkas av manipulativa kampanjer, som den Astrid Menasanch Tobieson har drivit sedan ett antal månader tillbaka.

Javier Jiménez-Ugarte

Spaniens Ambassadör

ARTIKELN HANDLAR OM

Spanien