Drar du en bluff om snuset, Wikström?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från snustillverkarna om ny tobakslagarna

Patrik Strömer.
Patrik Strömer.

REPLIK. Ända sedan Sverige 1995 blev medlem i EU har vi haft ett permanent undantag när det gäller rätten att sälja snus i Sverige. Snus finns bara i Sverige och i Norge, där rökningen är lägst i Europa.

Därför är det djupt oroande att folkhälsominister Gabriel Wikström säger att tobakslagen inte berör snus. Regeringens förslag kommer att försämra för snus och snuskonsumenter om de blir verklighet.

I dag finns det en tydlig och väl fungerande reglering av snus. Det klassas som ett livsmedel, med krav på hygien vid tillverkningen och låga gränsvärden för potentiellt skadliga ämnen. Varje förpackning har en innehållsförteckning, och nikotinhalten får anges så att den som vill kunna trappa ned på nikotinet kan välja rätt produkt. Allt detta vill nu Gabriel Wikström ändra på. Om det sker så har Sverige, känt som lydig medlem, än en gång gjort mer än vad EU någonsin krävt och det går sedan inte att ångra sig. Det kommer inte att vara möjligt för en ny regering att åter hävda rätten att på egen hand reglera snuset, utan pekpinnar från EU.

Därför vore det rimligt om Sveriges en miljon snusare får svar på denna enkla fråga: Finns det något i regeringens proposition som berör snus, information om innehållet i snus och tillverkningen av snus?

Om svaret är ja, så blir uppmaningen att dra tillbaka dessa delar. Om svaret är sanningsenligt nej, så är det en klok linje som inte viker sig för EU:s byråkrater.

Patrik Strömer

Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Publisert: