Kampen mot rasism måste hållas ihop

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-08-06 | Publicerad 2015-08-05

Fores: Blanda inte in kritik mot kapitalism i denna viktiga fråga

Från tisdagens demonstration mot SL på Norrmalmstorg i Stockholm.

DEBATT. Öppet brev till arrangörer och talare vid tisdagens demonstration mot Sverigedemokraternas kampanj.

– Vad ska vi göra? Krossa rasismen!

Vi stod och skrek på Norrmalmstorg i Stockholm i går, tillsammans med flera tusen andra som var upprörda över Sverigedemokraternas tunnelbanekampanj om organiserat tiggeri. En del kallar oss som uppmärksammar kampanjen för nyttiga idioter. För självklart ingår det i SD:s plan att deras budskap – som alltså bara finns på en enda tunnelbanestation – ska spridas över hela landet i sociala medier av upprörda meningsmotståndare.

Men vi delar organisatörernas bild, vi som vill göra motstånd behöver samlas, stötta varandra och säga ifrån mot dem som sprider fördomar och ger energi åt hat och våld. Vi behöver markera att sluttande planet slutar här; vi accepterar inte att det blir alltmer normalt att hänga ut utsatta grupper i samhället.

Vi är stolta över den medmänsklighet som de huvudsakligen romska tiggarna oftast möts av i Sverige. Det är också en viktig förklaring till att fler kommer – ”det organiserade tiggeriet” består av att släktingar och bekanta tipsar och stöttar varandra. Självklart kan det ändå förekomma ett utnyttjande av de som är här, och det ska vi kunna sakligt debattera, men med stor försiktighet.

Det finns nämligen också sedan århundraden i Sverige ett starkt hat och många fördomar mot romer. Tiggare trakasseras nu på våra gator och tältläger har upprepade gånger attackerats. För oss råder det ingen tvekan om att SD:s kampanj ger bränsle åt rasism och våld. Därför borde den aldrig ha satts upp i tunnelbanan, och SL behöver se över sina regler för affischering. Om detta var alla vi på Norrmalmstorg rörande överens.

Men tyvärr valde ungefär varannan talare på Norrmalmstorg att splittra istället för att ena. Med kampen mot främlingsfientlighet som ursäkt gjordes frontalangrepp mot Alliansens tidigare regeringsmakt, mot arbetslinjen, mot nedskärningar i välfärden och mot kapitalismen som helhet. Gratis kollektivtrafik och reklamfria zoner tillkom som slagord långt vid sidan om det tema vi samlats kring. Det blev som i Kärrtorp förra året; det som började som en folkfest slutade med att många gick besvikna därifrån.

Vill vi kämpa mot rasism måste vi hålla ihop. I Sverige finns högt räknat fem procent som vill avskaffa kapitalismen. Om demonstrationerna ska handla om det tröttnar vi övriga ganska snart. Den som genuint menar att motståndet mot kapitalism och rasism inte går att skilja åt måste ändå söka en retorik som vi alla kan samlas kring.

Här är Syndikalisternas representant en förebild. Hon avskyr säkert kapitalismen, men höll sig till ett starkt engagemang mot SD:s retorik med utgångspunkt i sina fackmedlemmars situation.

Vill vi samla, måste vi stå för vårt budskap. Demonstrationen uppmanade SL att ta ner reklamen. Att då från talarstolen uppmana folk att gå till tunnelbanestationen och riva ner reklamen är inte bara ologiskt, utan också ovärdigt.

Den demokratiska grundtanken med en demonstration är att visa vilken bredd det finns bakom våra krav – inte att själva genomdriva dem. Endast så når vi långvarig förändring, endast så vinner vi flertalets stöd.

Sverige är ett mångkulturellt och multietniskt land där de allra flesta vill hjälpa och värna samhällets mest utsatta. Håller vi ihop kan vi utvecklas och stärkas, splittras vi till och med när temat är enkelt och rubriken är satt så gagnar det bara motståndarna till vårt öppna och toleranta samhälle.

Mattias Goldmann,

vd på Fores

Andreas Bergström,

vice vd på Fores

Fores är en grön och liberal tankesmedja.

Streck i debatten

Det här kommentarsfältet har vi stängt. Tyvärr kan man inte läsa tidigare gjorda inlägg, en teknisk brist vi är medvetna om. /Debattredaktionen