Debatt

Danska S ger efter för främlingsfientligheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Bodil Sidén (M): Nu måste svenska S sätta press på sitt systerparti

I går söndag lanserade Socialdemokraternas systerparti i Danmark lanserade sin nya kampanj. Regeringspartiet lett av statsminister Helle Thorning-Schmidt säger att de ska skärpa asylreglerna och begränsa anhöriginvandringen.
I går söndag lanserade Socialdemokraternas systerparti i Danmark lanserade sin nya kampanj. Regeringspartiet lett av statsminister Helle Thorning-Schmidt säger att de ska skärpa asylreglerna och begränsa anhöriginvandringen.

I går lanserade Socialdemokraterna i Danmark sin nya kampanj ”stramme asylregler og flere krav till invandrare” och ”kommer du til Danmark, skal du arbejde”. I en tid när 50 miljoner människor flyr för sina liv pryder Danmarks socialdemokratiska statsminister Helle Thorning-Schmidt stora affischer som förespråkar mindre ansvar och en inskränkt asylrätt. Hon gömmer budskapet bakom fasader om arbete och hårdare krav men baktanken ger en dålig eftersmak i munnen.

”Bor du i Danmark ska du arbeta”, borde det heta. Istället för att skapa två modeller – en för dem som är födda i Danmark och en för dem som är födda någon annanstans – behöver bidragsberoendet brytas för alla som fastnat i utanförskap.

Det krävs en politik som underlättar för företag att växa och anställa. Men där står både den danska och svenska socialdemokratin utan svar. För trots missvisande valaffischer är sanningen att Socialdemokraternas jobbpolitik bara är tomma ord. Genom platser, höjda skatter och bidrag skapas ett bidragssamhälle som leder till klyftor mellan dem som har och inte har ett jobb. Utanförskap cementeras.

Vidare har både Danmark och Sverige ökänt höga skatter. Och istället för att gå till botten med problemet och reformera en stelbent arbetsmarknad väljer Danmarks största regeringsparti att ge efter för främlingsfientlighet och protektionism. De går den populistiska, lätta vägen.

Jag förväntar mig att den svenska, socialdemokratiskt ledda regeringen sätter ett hårt tryck mot systerpartiet och Thorning-Schmidt. När det för första gången sedan andra världskriget är så många människor på flykt behöver fler länder ta sitt ansvar. Och det måste Sverige som ett öppet föredöme i Europa driva på för.

Vi ska gå den rätta vägen. Jag ser gärna hårdare krav med mindre generösa ersättningssystem och lägre skatter. För alla människor. Men låt oss vara ärliga: stramare asylregler har inget med arbetslinjen att göra.

Öppenheten är en värderingsfråga och behöver försvaras mer nu än någonsin. Istället för att kompromissa om grundläggande värderingar borde de danska socialdemokraterna fundera över sitt höga skattetryck och sluta fiska i grumliga vatten. För kvar är två arbetsmarknader som måste fortsätta reformeras så att fler som står utanför kan ta ett första steg in. Det kräver flexibilitet, lägre skatter och bättre förutsättningar för företagande men där står tyvärr all socialdemokrati utan svar.

Bodil Sidén

Andra vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Danmark

ÄMNEN I ARTIKELN

Danmark

Socialdemokraterna

Integrationspolitik

Arbetsmarknadspolitik

Politik