ÅSIKT

Ta rygg på hästnäringen för fler kvinnliga ledare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

DEBATTÖRERNA: Fler borde inspireras av hästnäringens viktiga roll för jämställdheten

I Sverige rider en halv miljon människor regelbundet, varav 400 000 flickor och kvinnor. Det finns 900 ridklubbar i Sverige, hästnäringen sysselsätter drygt 30 000 personer och omsätter 48 miljarder. Dessutom är hästsporten Sveriges näst största ungdomssport och unik för att tjejer och killar tävlar på samma villkor. Hästsporten är en folkrörelse.

Nya Moderaterna är mitt uppe i vår hästturné. Vi reser runt i Sverige för att träffa hästmänniskor, samtala med hästföretagare, entreprenörer, landsbygdsutvecklare, sociala verksamheter och belysa hästens och näringens betydelse för Sverige.

Ansvarstagande, envis, bestämd, drivande - inte rädd att yttra sin åsikt. Vi har många en bild hur en hästtjej är. Ofta tuffa tjejer som tar på sig ledartröjan även utanför stallet. Kanske är det inte så konstigt eftersom ansvar för en 500 kg tung häst skapar självförtroende och ansvarskänsla. Faktum är att hästen utvecklar kvinnliga ledare som ingen annanstans. Tittar man på kvinnliga chefer har många av dem en bakgrund inom hästsporten och hästsporten är betydande för att många tjejer ska få en bra start i livet.

I stallet får tjejer redan från unga åldrar lära sig styrelsearbete, projektledning, tidiga mornar, kroppsarbete, samarbete, listan kan göras lång. Resultatet är starka ledare som inte är rädda att driva på. Visst, det kan vara svårt att få en syl i vädret med en hästtjej i rummet.

Kvinnor jobbar i mindre utsträckning än män, tjänar mindre, startar färre företag, driver färre företag med anställda, tar ut större del av föräldraledigheten och VAB:ar i högre utsträckning än män gör. Det finns fler Johan än kvinnor bland Sveriges börsbolags verkställande direktörer.  Utmaningen är tydlig. Vi behöver växla upp tempot.

Hästnäringen tar det ansvar andra inte tar. Med sin unika utveckling av kvinnliga ledare förtjänar den all respekt och fler borde inspireras av dess viktiga roll för jämställdhetsarbetet. Därför presenterar vi i dag tre prioriteringar:

Fler hästjobb. Alliansen har satt ett jobbmål, vi vill att fem miljoner människor ska ha ett jobb att gå till 2020. Det innebär 350 000 nya arbetstillfällen. Vi tror att flera av dem kan skapas i hästnäringen. Därför vill vi att det ska vara enkelt att starta och driva företag för att öka förutsättningarna för företagande inom hästnäringen.

Rättvisa medel. En meningsfull sysselsättning på fritiden är viktig för den personliga utvecklingen. Både tjejer och killar ska kunna fortsätta bygga självförtroende, ansvarskänsla och ledarskap efter skolans slut. Nya Moderaterna vill att tilldelningen av resurser ska vara jämställd och betonar att Sveriges kommuner har ett stort ansvar i detta.

Hästar och jämställdhet.  Vi vill också lyfta hästnäringen- och sporten som ett gott exempel. Hästsporten är feministisk. En plats där kvinnor får mer ansvar, utmaningar och utrymme som fler borde inspireras av. Det är dags att alla företag och organisationer tar samma ansvar. Svårare än så är det faktiskt inte.

Cecilia Widegren

Gunilla Carlsson