Debatt

Dags att ställa svenska krav på Palestina

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Markera mot institutioner som reproducerar antisemitiska myter

När Sverige erkände Palestina förklarade utrikesminister Margot Wallström att detta erkännande skulle följas upp av krav på ett ökat ansvar. Ett sätt att göra det är att Sverige, som Palestinas enskilt största biståndsgivare, tar upp de reproducerande mönster av förintelseförnekelse och glorifierande av nazism som den palestinska myndigheten lär ut till framtidens palestinska ledare.

I samband med förintelsens åminnelsedag stod jag och lyssnade på Stefan Löfvens tal om hur han ämnade att reproducera Göran Perssons kunskapsprojekt om Förintelsen. Det är viktigt att Stefan Löfven gör sin röst hörd nationellt och internationellt för att Förintelsen aldrig får glömmas bort, förminskas eller förnekas.

Margot Wallström har flera gånger förklarat att Sverige nu efter erkännandet ”har palestiniernas öra.” Nu har vi, genom Mahmoud Abbas pågående Sverigebesök, ett utmärkt tillfälle att gå från ord till handling.

Wallström pratar om den palestinska presidenten som ”moderat” och avståndstagande från våld. Dessvärre ger det statsstyrda palestinska utbildnings- och mediesystemet en mer komplex verklighet.

Den 15 januari i år lade Mahmud Abbas eget parti upp en bild av Israels folkvalde premiärminister i SS-uniform. Förra året förklarade palestinsk press att Netanyahu hade ”nazistgener och imiterade Hitler.”

En annan palestinsk tidning, Al-Hayat Al-Jadida, även den lyder under Mahmoud Abbas, sprider myter om att judiska organisationer samarbetade med Gestapo för att massakrera judar i Tyskland för att tvinga dem till att emigrera till Palestina.

Demonisering och demagogi är snarare en regel än undantag i det institutionaliserande palestinska kultur- och skolsystemet. I palestinska skolböcker är ett vanligt förekommande tema att Israels territorium förnekas, förminskas eller överhuvudtaget inte finns med. Nyligen uppmärksammades även denna företeelse i Sverige där socialdemokratiske riksdagsledamoten Hillevi Larsson poserade på bild med en karta där Israel var utraderat.

För palestinierna är kontinuerligt byggande på Västbanken en nagel i ögat som bidrar till håglöshet, ilska och oro. Samma känslor framkallar palestinierna hos israelerna när man förnekar och förminskar förintelsen och Israels rätt att existera inom säkra gränser.

Vägen mot fred går inte mot att förminska eller förneka historien. Sverige borde axla sitt ansvar i egenskap av stor bidragsgivare och ställa krav på Mahmoud Abbas om att dagens palestinska barn, Palestinas framtida ledare, snarare än att med svenska skattemedel radera ut minnet av historiens skamfläck, istället utbildas om antisemitismen om dess verkningar.

Martin Blecher

Föreläsare och skribent om Israel

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt