ÅSIKT

Polisen ska skydda - inte skrämma oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

REPLIK: Att Ardavan Koshnood inte upplevt rasism betyder inte att den inte finns

Adavan Khoshnood, en ledamot i Malmös polisnämnd, kritiserar min artikel och påstår att polisen gjorde bra ifrån sig när deras hästar och piketbussar nära på dödade motdemonstranter som gemensamt protesterade mot nazisternas torgmöte i Limhamn.

Förutom det uppenbara: att Ardavan Khoshnood sitter i Malmös polisnämnd, samt att han inte ens deltog i demonstrationen utan stod på sidlinjen och kunde välja var i denna massa av tusentals på platsen hans ögon fokuserade, är Khoshnoods slutargument att även han är rasifierad.

Därför, anser han, att min analys måste vara fel.

Det finns ett begrepp som kallas “rasifierade alibin”. Detta är de som håller med de vitas försvar av rasism och ofta belägger det med deras individuella icke-erfarenhet av denna diskriminering.

Ardavan Khoshnood anser att eftersom han inte upplevt den rasism från ordningsmakten som jag mött, så finns den inte. Detta argument saknar logik. Jag har exempelvis inte fått höra “blatte” innan jag blivit misshandlad, men en vän till mig har. Att jag inte upplevt detta, betyder inte att min vän inte heller gjort det.

Jag är glad för din skull, Ardavan. Jag hoppas att du aldrig behöver uppleva rasism eller brutalt polisvåld. Men att du inte fått göra det innebär inte att något av det jag nämner i min artikel är osant.

Du fortsätter även att konsekvent kalla motdemonstranterna “våldsverkare”, trots att du avslutningsvis hyllar att tusentals malmöbor stod upp mot nazismen. Du gör ingen distinktion mellan dessa, förklarar inte vilka som är vilka, därav brister dina argument än en gång.

Polisen är enligt lag skyldiga att skydda demokratin, säger du. Jag är också skyldig att skydda demokratin, säger jag. Därför vill jag påminna dig om att demonstranterna hade sina röster, och polisen hade piketbussar, hästar, batonger, hjälmar och sköldar. Att de använde dessa till att skada och skrämma människor. Den dagen vi inte går ihop för att skrika ut vår avsky mot nazismen, av rädsla för polisen, är vår demokrati inget värd.

Angela Larsson