Debatt

Nästa gång är det vi som blir portade

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Artister: Efter Kartellen-bråket - sorgligt att Peace and Love låter pengar styra.

Stefan Sundström, Ebbot Lundberg och Dennis Lyxzén är några av de som ställer sig på Kartellens sida
Stefan Sundström, Ebbot Lundberg och Dennis Lyxzén är några av de som ställer sig på Kartellens sida

Vi har sett fram emot de här spelningarna på Peace & Lovefestivalens omstart med glädje. Glädjen att få vara med om när den svenska festival som verkligen tagit ställning föds på nytt. Det kändes så rätt - och så blev det så fel.

Att festivaler är beroende av sponsorer är dagens verklighet. Att dessa sponsorer kan kräva att detaljstyra festivalers program är något många kulturarbetare varnat för länge. Tyvärr har dessa farhågor blivit sanning nu.

När vi läser festivalens motivering blir vi bara ledsna. 'I ljuset av den debatt som varit inser vi att vi gjort en felbedömning vad gäller bokning av Kartellen"

Vi säger: Vilken debatt? Att Dalarnas Tidningar försöker utöva åsiktsstyrning eller att SR:s bojkottade sången 'Svarta Duvor & Vissna Liljor'? Eller Jan Josefssons försök att demonisera Kartellen i Uppdrag Granskning? Ett program där Sebbe Staxx för övrigt säger: 'Jag är ute efter en autentisk beskrivning av samhället".

Han talar det språk han lärt sig om det hans ögon ser. Det gör vi också. Ingen av oss kan kallas politiskt neutrala som artister, och ingen av oss är intresserade av att bli det. Vi beskriver vår värld och våra tankar och drömmar om vad som kan göra den till en bättre plats. Det är väl även Peace & Love-festivalens mål?

Debatten som den sett ut i våra medier borde om något ha gjort Peace & Loves styrelse än mer beslutna att genomföra Kartellens spelning. Men dagens kulturklimat kräver som sagt sponsorer, och när dessa sponsorer idkar utpressning har kanske festivalerna inte råd med sådana ideal. Vägen till att motverka våld och rasism går åt det håll där det står inkludering, öppenhet och respekt på vägskyltarna.

Det vi ser nu är resultatet av en kulturpolitik där makten över vad som ska sägas och sjungas mer och mer hamnar i händerna på de som har pengar.

Pengar att antingen välvilligt i nåd skänka till trevliga nickedockor och reklampelare, eller helt enkelt stryka programpunkter som inte faller sponsorerna på läppen. Det kan våra samveten inte acceptera. Nästa gång är det vår musik som inte passerar sponsorernas granskning. Våra hjärtan är tunga just nu. Peace & Love!

Stefan Sundström

Ebbot Lundberg

Dennis Lyxzen och INVSN

Johan Johansson

Charta 77

Sanna Carlstedt

Stina Berge

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt